Actievoerders XR vertrokken bij ingang TEFAF: één aanhouding

Actievoerders blokkeren een van de wegen richting het MECC. © L1 (Achille Prick)
Meerdere toegangswegen tot het MECC in Maastricht, waar dit weekend kunstbeurs TEFAF wordt gehouden, werden zaterdagmiddag geblokkeerd door actievoerders van Extinction Rebellion. Eén persoon is aangehouden wegens baldadigheid en belediging.
Tientallen mensen met spandoeken stonden op verschillende toegangswegen richting het MECC en voor de ingang van TEFAF.

Privéjet

De demonstranten voerden actie tegen de grote hoeveelheid bezoekers van TEFAF die met een privéjet op Maastricht Aachen Airport landt. "Het is een poppenkast. Dat dit allemaal mogelijk is in Nederland. Hoewel ik de beweegredenen begrijp, heb ik er geen respect voor", zegt MECC-directeur Rob van de Wiel over de actie.
Activisten voor de ingang van het MECC. © L1 (Achille Prick)
"Door de noodverordening rondom Maastricht Aachen Airport werd het ons onmogelijk gemaakt om daar te demonstreren. Daarom zijn we genoodzaakt om hier actie te voeren. We gaan door totdat de toezegging komt dat vliegen met privéjets op de luchthaven gaat stoppen", zegt Rudy Nordhausen van Extinction Rebellion.

Actie bij luchthaven

Volgens de actievoerders stoten privéjets vijf tot veertien keer meer CO2 uit dan een gemiddelde lijnvlucht.
Ook bij Maastricht Aachen Airport voerde Extinction Rebellion zaterdagmiddag actie. Daar zijn tientallen demonstranten met spandoeken aanwezig. Rondom de luchthaven is zaterdag een noodverordening van kracht. Dit geeft de politie, Koninklijke Marechaussee en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) extra mogelijkheden om de demonstratie te handhaven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!