Tientallen mensen demonstreren bij Maastricht Aachen Airport

Actievoerders voor het vliegveld in Beek. © L1 (Achille Prick)
Enkele tientallen mensen hebben zich zaterdagmiddag voor Maastricht Aachen Airport verzameld voor de protestactie van Extinction Rebellion. De groep wil met de demonstratie bezwaar maken tegen de grote hoeveelheid privéjets die landen en opstijgen vanaf de luchthaven in Beek.
Vanwege de kunstbeurs TEFAF in Maastricht landen er zaterdag vermoedelijk extra veel bezoekers met een privévliegtuig. Volgens de actievoerders stoten privéjets vijf tot veertien keer meer CO2 uit dan een gemiddelde lijnvlucht.

Ook actie bij MECC

De luchthaven is niet de enige plek waar de demonstranten actie voeren. Meerdere toegangswegen tot het MECC in Maastricht zijn zaterdagmiddag geblokkeerd door Extinction Rebellion. Mensen met spandoeken staan daar op de weg.

Nog rustig

De actie bij het vliegveld verloopt vooralsnog rustig. Onder de tientallen demonstranten zijn ook omwonenden, die al lang strijden voor het sluiten van de luchthaven. Rondom Maastricht Aachen Airport is veel politie op de been.
De 8-jarige Pippa roept op het milieu te redden voor volgende generaties. © L1 (Achille Prick)
Extinction Rebellion heeft een grote actie aangekondigd op de Vliegveldweg en de Bamfordweg bij het vliegveld. Paul Sprangers van Extinction Rebellion denkt dat veel mensen zijn afgeschrikt door de noodverordening die van kracht is. "Mensen hebben geen zin in gedoe", zegt hij.

Noodverordening

Rondom Maastricht Aachen Airport is zaterdag een noodverordening van kracht. Dit geeft de politie, Koninklijke Marechaussee en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) extra mogelijkheden om de demonstratie te handhaven. De maatregelen zijn getroffen na overleg van de burgemeesters van de gemeenten Beek en Meerssen, de politie, Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie (OM). De noodverordening geldt van zaterdagochtend 9:00 uur tot middernacht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!