Nieuws

Raadslid Oruç doet aangifte tegen burgemeester Scholten

Ali Oruç. © Gemeente Venlo
Venloos raadslid Ali Oruç heeft aangifte tegen burgemeester Antoin Scholten gedaan. Volgens Oruç heeft de burgemeester onder meer de privacywet overtreden.
Ook zou Scholten de geheimhoudingsplicht hebben geschonden en zich schuldig hebben gemaakt aan smaad en laster.

Opeenstapeling

"Het is een opeenstapeling van alles", laat Oruç aan L1 weten. "Naar mijn mening hebben we genoeg redenen om het OM te vragen of er een onderzoek plaats kan vinden om de burgemeester ter verantwoording te roepen."
Het draait allemaal om het vermeende optreden van Scholten in het strafrechtelijk onderzoek naar Oruç, wat sinds 2018 loopt. De burgemeester zou fractievoorzitters in de gemeenteraad over het onderzoek hebben verteld op het moment dat er geen concrete verdenking was. Scholten zegt dat hij dat op dringend advies van Jan Eland heeft gedaan. Die was toen hoofdofficier van justitie. Eland ontkent in een brief aan Oruç’ advocaat echter dat hij dat heeft gedaan.

Terughoudend

Burgemeester Scholten is volgens Ali Oruç ook ingegaan tegen het protocol voor mogelijke integriteitsschendingen. Dat schrijft voor dat je terughoudend met dit soort informatie moet zijn. Maar de burgemeester zou twee toenmalige partijgenoten van Oruç voor het raadslid gewaarschuwd hebben. De twee moesten Oruç niet de hand boven het hoofd houden. "Wacht maar wat je allemaal nog te horen krijgt", zou Scholten hebben gezegd.
Oruç ziet deze opmerkingen als smaad en laster. "Er zijn genoeg aanwijzingen om deze stap te nemen. Ik hoop dat er iets van komt, maar ik ben geen rechter."

Snel uit de wereld

Oruç geeft aan dat de bal nu bij justitie ligt. Hij weet dat het even kan duren voordat er duidelijkheid komt. "Het onderzoek moet wel zorgvuldig, natuurlijk, maar ik hoop dat de zaak snel uit de wereld is. Ik weet hoe vervelend het is om in die situatie (van juridisch onderzoek afwachten, red.) te zitten. Dat gun ik niemand, zeker niet onze burgemeester."
De gemeente Venlo reageert niet op de aangifte tegen burgemeester Scholten.

Hypotheekfraude

Oruc werd in 2021 veroordeeld voor hypotheekfraude en kreeg daarvoor vier maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!