Venloos raadslid splitst zich af en gaat alleen verder

Het Venlose raadslid Ali Oruç splitst zich af van de nieuwe Venlose Senioren Partij © iStock/EENlokaal
Terwijl de inkt van het proces-verbaal met de verkiezingsuitslag nog nat is, splitst het Venlose raadslid Ali Oruç zich af van de nieuwe Venlose Senioren Partij. Hij doet dit omdat hij nog geen Verklaring Omtrent het Gedrag kan overleggen.
Oruç (47) werd vorig jaar veroordeeld voor hypotheekfraude en kreeg daarvoor vier maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Nieuwe partij

Toch kwam hij op de lijst voor de nieuwe Venlose Senioren Partij, een afsplitsing van 50Plus, en werd hij vorige week met voorkeursstemmen verkozen in de gemeenteraad. Ondanks zijn positie als lijstduwer kreeg hij 447 stemmen, ruim voldoende om met voorkeursstemmen terug te keren in de raad.

Voorwaarde

Volgens lijsttrekker Sjors Peeters is met Oruç voor de verkiezingen afgesproken dat hij een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) zou moeten overleggen om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor een raadszetel. Die is tien weken geleden aangevraagd, maar nog altijd niet afgegeven. Een veroordeling door de rechter kan een reden zijn om een VOG te weigeren, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn. Nu die VOG er nog niet is, hebben Peeters en Oruç samen besloten dat Oruç de raadszetel op eigen titel inneemt. Als er alsnog een VOG wordt afgegeven is Oruç weer welkom in de fractie van de VSP.

Eerder ook al als eenmansfractie

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 stond Oruç als nummer 3 op de lijst van lokale partij EENLokaal. Hij haalde ook toen veel voorkeursstemmen (737). Kort na zijn aantreden werd bekend dat justitie hem wilde vervolgen voor witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting. Justitie eiste 16 maanden celstraf en het terugbetalen van ruim vier ton aan geld dat hij verdiend zou hebben met criminele activiteiten. In afwachting van de rechtszaak besloot hij toen ook om als eenmansfractie in de raad plaats te nemen en EENLokaal vaarwel te zeggen. Kort voor de verkiezingen maakte hij zijn overstap naar de VSP bekend.

Hoger beroepszaak

De rechter ging vorig jaar niet mee in de eisen van het Openbaar Ministerie. Oruç werd vrijgesproken van witwaspraktijken, maar de hypotheekfraude werd wel bewezen geacht. Tegen de veroordeling ging Oruç in beroep. Later kondigde ook het OM een beroep aan tegen de vrijspraak van de andere strafbare feiten. De hoger beroepszaak moet nog plaatsvinden. Oruç zegt deze met vertrouwen tegemoet te gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!