Bedreigingen voor TEFAF: van kunstdieven tot soepgooiers

Extinction Rebellion voert actie bij Maastricht Aachen Airport © Track'88
Internationale kunstroofbendes en soepgooiende klimaatactivisten. Het zijn twee concrete dreigingen waarop kunstbeurs TEFAF moet anticiperen.
Twee jaar geleden kreeg de kunst- en antiekbeurs te maken met een agressieve overval door een internationale bende. Zo'n overval is een nachtmerrie voor de organisatie. Ook acties van klimaatactivisten die zichzelf vastlijmen aan kunstwerken of ze met verf of soep besmeuren vragen om extra maatregelen. TEFAF is voorbereid op dit soort acties, maar wil niet zeggen welke maatregelen er worden genomen.

Protest tegen privéjets

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion heeft al een concrete actie aangekondigd bij Maastricht Aachen Airport tijdens het openingsweekend van de beurs. De actiegroep richt zijn pijlen op de zakenvliegtuigen van rijke beursbezoekers die er landen. Die privéjets zijn volgens de actiegroep vijf tot zeven maal vervuilender dan lijnvluchten. Tijdens TEFAF landen zo’n 200 van deze vliegtuigen op Maastricht Aachen Airport.
Vorig jaar november en ook in januari van dit jaar bezette Extinction Rebellion al eens de vertrekhal van het vliegveld. Ook toen werd actie gevoerd tegen privéjets.

Beste per trein

De organisatie van de TEFAF wil vrijdag pas inhoudelijk reageren op de aangekondigde actie. Wel verwijst ze naar de eigen website waar al langere tijd de aanbeveling staat dat bezoekers het beste per trein de beurs kunnen bezoeken.

Veiligheid waarborgen

Een woordvoerder van Maastricht Aachen Airport stelt dat het vliegveld net als Extinction Rebellion doordrongen is van de urgentie om de uitstoot van vliegverkeer te verminderen. “Het verduurzamen en elektrificeren van de luchtvaart vindt echter als eerste plaats in de kleine luchtvaart.” Juist bij privéjets worden volgens het vliegveld de eerste hybride en elektrische vluchten verwacht. “Voor zaterdag treffen we voorbereidingen om de veiligheid en de continuïteit van onze operatie te waarborgen.”

Politie

Ook de politie zegt op de hoogte te zijn van de aangekondigde actie van Extinction Rebellion bij het vliegveld. Of de politie maatregelen neemt, is niet bekend. Maandag was bij de politie niemand beschikbaar om inhoudelijk te reageren.
Kunst- en antiekbeurs TEFAF begint donderdag met een preview waar al veel kopers hun slag slaan. Zaterdag gaat de beurs open voor het publiek. TEFAF is dit jaar korter dan voorgaande jaren. In plaats van elf dagen, duurt de beurs dit jaar ‘maar’ acht dagen. De inkorting was een wens van de meerderheid van de kunsthandelaren.

Veiligheid

Na de juwelenroof van 2022 werden de veiligheidsmaatregelen op de kunstbeurs vorig jaar al flink aangescherpt. Voor het eerst werden er detectiepoortjes bij de ingang geplaatst. Ook mochten er geen jassen en grote tassen meer mee in de expositieruimtes.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!