Mee op onderzoek: 'Waar is de wilde kat precies?'

Wilde kat © ARK Rewilding Nederland
Sinds enkele jaren is de wilde kat terug van weggeweest. Vooral in Zuid-Limburg voelt hij zich thuis. Tot het einde van dit jaar wordt onderzocht hoe de kat zich voortbeweegt door onze provincie.
Doel is de kat beter te beschermen en ervoor zorgen dat hun territorium zich verder uitbreidt.

Zender

René Janssen doet onderzoek naar de kat. Inmiddels zijn er zes wilde katten gevangen, voorzien van een zender en weer losgelaten. De zender zendt een signaal uit zodat in kaart gebracht kan worden waar de kat zich ophoudt.

Data opvangen

Om de katten op te sporen, maakt Janssen gebruik van een grote antenne op het dak van zijn auto. "Die kan het signaal van de zender oppikken als ik in de buurt ben. Ik rij door het gebied waar de katten waarschijnlijk zitten in de hoop iets op te vangen. De data die ik krijg, laten precies zien hoe lang en waar een kat de afgelopen dagen is geweest", legt Janssen uit.

Beschermen tegen de mens en de huiskat

Onderzoek is nodig om de kat beter te beschermen. "Belangrijk is dat stukken natuur goed met elkaar verbonden zijn zodat de kat ongestoord zijn gang kan gaan", zegt Janssen. De grootste vijand is de mens. In het verleden hebben al meerdere katten de dood gevonden omdat ze aangereden zijn. Ecoducten zouden een oplossing kunnen zijn.

Huiskat

Volgens Janssen is de huiskat ook een gevaar voor het soort. "Als een wilde kat zich voortplant met een gewone huiskat, hou je op den duur geen wilde kat meer over. Ik zie het liefst dat huiskatten thuisblijven en dat de natuur voor de wilde kat bestemd is. Maar ja, dat hebben we niet in de hand."

Hoe te herkennen?

De laatste tien jaar laat de wilde kat zich regelmatig zien in het Heuvelland. Je moet echter veel geluk hebben, want ze zijn vooral 's nachts actief. Er lopen er nu waarschijnlijk zo'n twintig rond. Een wilde kat is grijs, bruin of soms rossig, met een donkere tekening, die op de flanken meestal wat vager is. De staart is dik, met drie tot vijf zwarte ringen, en eindigt in een stompe zwarte punt. Over de rug loopt een zwarte streep, de aalstreep, die eindigt vóór de staart.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!