Vernietigend rapport over aanpak Venlose probleemwijk

Afgelopen voorjaar werd de 'opgeknapte' wijk Q4 geteisterd door illegale dumpingen van grof vuil © L1
Een onderzoekscommissie van de Venlose gemeenteraad laat geen spaan heel van de manier waarop de gemeente de voormalige probleemwijk Q4 heeft proberen om te vormen tot cultuurwijk.
Het rapport van de commissie is woensdagavond gepresenteerd.

Eigen onderzoek
De hele gang van zaken leidde al twee keer eerder tot een onderzoek, maar die gingen volgens de gemeenteraad niet ver genoeg. Daarom werd eind vorig jaar besloten een raadscommissie onderzoek te laten doen.

Onderzoek naar problemen Venlose wijk Q4

Verloederd

Begin deze eeuw begon Venlo met de aanpak van de drugsoverlast en verloedering in de wijk Q4. Dat begon voortvarend met het verplaatsen van coffeeshops en oppakken van straatdealers, maar vanaf 2005 ging het volgens raadscommissie helemaal mis.

Niet effectief

Sindsdien 'ontbrak het aan een integrale visie', schrijft het rapport. Ook waren er veel wisselingen in de groep mensen die verantwoordelijk waren voor het project, en werd informatie slecht overgedragen. Daardoor werd het project niet effectief geleid.

Vaag

Verschillende partners werkten in het project niet goed samen, en de gemeente deed te weinig om daar verandering in te brengen. Ook waren allerlei plannen en doelstellingen volgens de commissie vaag, waardoor zaken in de soep liepen. Daar komt nog bij dat de gemeenteraad en het college hebben nagelaten om het hele project goed te controleren en bij te sturen.

Het project heeft uiteindelijk veel meer gekost dan begroot. In 2015 was al sprake van een overschrijding van de begroting met ruim 2,6 miljoen euro. Het doel om de wijk te transformeren naar een kunstenaarswijk werd niet gehaald.
De wijk Q4 in Venlo vanuit de lucht © Bing Maps

Slechte relatie

Door al het gedoe is de relatie tussen de gemeente en de bewoners in de wijk de afgelopen jaren verslechterd, stelt het rapport verder vast. Eerdere onderzoeken naar Q4 veranderden daar niks aan.
Maar hoe ervaren de bewoners het wonen in de wijk?

Verdachte transacties

Om de wijk op te knappen kocht de gemeente veel panden in de buurt, maar met een deel van dat vastgoed zit de gemeente nu nog in haar maag.
Klokkenluiders meldden zeventien mogelijke problemen bij het project, variërend van verdachte vastgoedtransacties en twijfelachtige aanbestedingen tot onterecht gebruik van subsidies. Zo kreeg een VVD-raadslid huur betaald voor een pand dat nog in bezit was van de gemeente.

Aanpak

In het nieuwe rapport wordt geadviseerd om nu eindelijk met een integrale visie voor de wijk en de rest van de stad te komen, en daarvoor effectief samen te werken met de professionele partners en bewoners en ondernemers in de wijk. Daar moeten de gemeenteraad en het college van B&W volgens het rapport ook een rol in spelen.
Het rapport wordt op 25 oktober besproken in de Venlose gemeenteraad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!