Roda JC en de kunst van het ontsnappen

Vreugde bij Roda JC na de winnende treffer van Daneels © Orange Pictures
Veerkracht is een groot goed in topsport. Roda JC heeft het dit seizoen tot kunst verheven. Ook in Eindhoven moest de de ploeg uit Kerkrade diep gaan om drie cruciale punten mee naar huis te nemen.
En opnieuw bleek de kracht van de bank doorslaggevend. Is het dan nog toeval? "Het is wel een kwaliteit," zei matchwinnaar Lennerd Daneels.

Moed in de schoenen

Zijn afstandsschot zeven minuten voor tijd bracht de verlossing. Daneels' zevende van het seizoen, zijn zesde als invaller en stuk voor stuk gescoord in het laatste kwartier. Ook dat is niet per ongeluk. Het heeft met fitheid, geduld en concentratie te maken. "Toen we na twee minuten al met 1-0 achter kwamen, zonk de moed me in de schoenen", vertelt Daneels, die op de bank begon. "Dat het opnieuw lukte mag je wel een kwaliteit noemen." Trainer Bas Sibum roemde de Belgische aanvaller logischerwijs: "Hij is een kwaliteitsspeler en het doelpunt dat hij maakt is knap." De uithaal vanaf de punt van het zestienmetergebied was, mede door een lichte stuit, onhoudbaar voor Jong PSV-doelman Niek Schiks. "Ik denk niet dat het een keepersfout was, want de bal was hard en ver in de hoek", zo beschreef de aanvaller Roda's winnende treffer.
Bekijk hier het hele interview met Roda JC-verdediger Teun Bijleveld

Promotiekansen

De ploeg uit Kerkrade moest diep gaan op De Herdgang. Roda begon onherkenbaar en slap aan het belangrijke duel. En dat in de wetenschap dat FC Groningen, dé concurrent om een directe promotieplek, eerder maandagmiddag plek twee op de ranglijst tijdelijk had overgenomen. "We gaven ze teveel ruimte", analyseert Sibum. "En als je die jongens een half metertje geeft is dat veel te veel. Zij kunnen namelijk heel goed voetballen." Zijn PSV-collega Wil Boessen zag het verschil in de tweede helft: "Toen was er veel meer druk van Roda, gingen ze ook fysieker spelen en kwamen wij niet meer in ons spel. Tegen FC Groningen gebeurde ons dat ook, die wonnen hier ook met 3-2 in blessuretijd. Maar wie nu betere papieren heeft om te promoveren? De ploeg met de sterkste knieën, die de zenuwen in de laatste weken het best in bedwang kan houden", vertelt de ervaren trainer uit Born.

Mentaal

Kortom, wie is mentaal het sterkste in de komende weken. En niet per se wie het op papier eenvoudigste programma heeft. Voor Roda JC is de volgende halte VVV-Venlo, dat zondag op bezoek komt in het Parkstad Limburg Stadion. Dan zal de ploeg van Sibum, die dit seizoen al negen keer een wedstrijd in het laatste kwartier wist te beslissen, weer volle bak moeten gaan om de promotiekansen in eigen hand te houden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!