Amerikanen willen via Volta naar profcarrière

USA Cycling team op de Diepstraat in Eijsden voor de Volta NXT Classic © Kim Langeslag
Het nationale wielerteam van de Verenigde Staten onder de 23 jaar start zaterdag in de Volta NXT Classic. De renners komen uit verschillende delen van Amerika en hopen zich in Limburg in de kijker te rijden.
Alle renners maken zaterdag hun debuut in de Limburgse klassieker en dat zorgt voor lichte nervositeit. 'Nerve racking', noemt de 20-jarige Ian López uit Noord-Californië het.
De Amerikaanse talenten zullen zaterdag hun ogen uitkijken want de Volta NXT Classic kent dit jaar een sterk deelnemersveld. Onder andere de World Tourteams Alpecin–Deceuninck, Intermarché-Wanty en Visma-Lease a Bike staan aan de start.

Watersley

Jan-Willem van der Heijden, trainer van USA Cycling, vindt het logisch dat de Amerikanen kiezen voor een opleidingscentrum in Europa. "Als je wil leren wielrennen moet je hier in Limburg zijn, niet in Amerika. Daar zijn de wegen vijf banen breed." De talenten verblijven steeds in perioden van een paar weken op de thuisbasis in Watersley en vliegen na een trainingsperiode of wedstrijd terug naar huis.

Nieuwe generatie

In het land waar sporten als honkbal, American football en basketbal heel groot zijn, is er maar weinig aandacht voor wegwielrennen. "Er zijn wel wat wedstrijden maar dat heeft niet veel om het lijf", zegt López die vorig jaar vierde werd in zijn leeftijdscategorie tijdens de wegwedstrijd van het Amerikaans kampioenschap. Teamgenoot Gabriel Shipley uit Montana ziet wel voorzichtig wat vooruitgang in zijn thuisland. "We zijn niet meer zo dominant als in de jaren tachtig en negentig, maar inmiddels staat er een nieuwe talentvolle generatie klaar."

Voorbeelden

Niet alleen Amerikaanse talenten bonken op de deur, ook in de top behaalt het land goede resultaten. Zo won Amerikaan Matteo Jorgenson, die ook zijn carrière begon op Watersley, woensdag nog Dwars door Vlaanderen en pakte Sepp Kuss vorig jaar de eindoverwinning in de Vuelta. De Amerikaanse bondscoach Tanner Putt is blij dat het ingezette beleid van jaren geleden haar vruchten afwerpt. "De sport wordt steeds groter en dat komt met name door renners als Jorgenson en Kuss. Dat zorgt voor meer aandacht voor de wielersport. Ik denk dat de sport in vijf á tien jaar nog veel meer zal groeien in ons land."

Favoriete parcours

Hoewel vorig jaar bijna driekwart van de Volta-deelnemers de finish niet haalde, is Shipley daar niet bang voor. "Het is geweldig hier. Het is een wedstrijd met veel wind en korte pittige klimmetjes. Dat is mijn favoriete parcours."

Live op L1 TV

De wielerwedstrijd van zaterdag 30 maart is vanaf 11:45 uur live te zien op L1 TV. Op vrijdag 29 maart is er een voorbeschouwingsprogramma om 19:00 uur op L1 TV.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!