Mbatha Matata wint Venloop: parcoursrecord bij vrouwen

Charles Mbatha Matata wint de Venloop 2024 © L1
De Keniaan Charles Mbatha Matata heeft de halve marathon van de Venloop gewonnen. Een parcoursrecord werd het niet maar hij kwam na een lange solo over de finish in een tijd van 1 uur en 39 seconden. Bij de vrouwen werd het parcoursrecord wél verbroken.
Favoriet Veronica Loleo uit Kenia maakte het waar in een fris, winderig en nat Venlo. Zij liep maar liefst 11 seconden van het record af.

Nederland

Beste Nederlander bij de mannen werd Filmon Tesfu met de zesde plek, vorig jaar werd hij nog achtste. Bas van Hooren uit Maastricht was de beste Limburger met een tijd van 1 uur, 3 minuten en 34 seconden.

Wedstrijd

Ideaal waren de omstandigheden niet door de harde wind. Er ontstond al vroeg in de wedstrijd een kopgroep van vijf Keniaanse atleten: James Mwanzia Mutuku, Kelvin Kibiwott, Raphael Kolian, Charles Mbatha Matata en Anthony Kipchirchir Koech. Mbatha Matata, die vorig jaar nog tweede werd in de halve marathons van New Delhi en Madrid, ging er na 12 kilometer vandoor. Het werd een hele lange solo van negen kilometer richting de finish op de drukke Parade. Landgenoot James Mwanzia Mutuku pakte zilver en brons was er voor Raphael Kolian.
Grote favoriet Kiprotich stapte na iets meer dan 10 kilometer uit.

Vrouwen

Bij de vrouwen stond het Venlose parcoursrecord op 1 uur, 7 minuten en 49 seconden. Topfavoriet Veronica Loleo had eerder al aangekondigd dit record te willen aanvallen en dat lukte overtuigend in een tijd van 1.07.28. De 26-jarige Loleo is in vorm, ze liep twee weken geleden nog in Parijs naar een tijd van 1.07.45 en pakte daarmee het zilver.

Bas van Hooren

Vorig jaar maakte Bas van Hooren uit Maastricht zijn debuut op halve marathon tijdens de Venloop. Zijn 13e plaats toen smaakte naar meer. Dit jaar had hij de doelstelling om kwalificatie voor het Europees kampioenschap in juni af te dwingen. Dat lukte niet, wel liep hij een persoonlijk record in een tijd van 1 uur, 3 minuten en 34 seconden.

Parcoursrecord

Bij de mannen staat het Venlose parcoursrecord op 59 minuten en 18 seconden. Dit record werd afgelopen editie gezet door Keniaan Hillary Chepkwony. Daar bleef Mbatha Matata deze editie ruim boven mede door de moeilijke omstandigheden. Naast de wedstrijd voor de nationale- en internationale toplopers komen er ook zo'n 20.000 recreanten in actie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!