Ook gehavend dendert de 'machine' Roda onverstoorbaar door

In de stromende regen legde Roda ook NAC Breda het zwijgen op. © Orange Pictures
"Deze ploeg is een machine", zo galmde het zaterdagavond in de catacomben van het Parkstad Limburg Stadion. Roda JC Kerkrade kwam daar wéér drie punten dichter bij de Eredivisie.
NAC Breda werd met 3-1 verslagen, waardoor Roda haar tweede positie in de Keuken Kampioen verder verstevigde. De van een blessure teruggekeerde Sami Ouaissa en zijn ploeggenoten blaken van het zelfvertrouwen. "Het zijn nog maar zeven wedstrijden nu, en je staat al bijna het hele seizoen tweede", aldus de 19-jarige Brunssumer. "Je moet hier blijven staan, of eerste worden, en 'gewoon' promoveren, zo simpel is het"

Zonder zes basisspelers

De woorden van Ouaissa klinken alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dat Roda afkoerst op een terugkeer op het hoogste niveau. Zo vanzelfsprekend was de overwinning op NAC echter niet, getuige de lijst afwezige basisspelers: keeper Calvin Raatsie, topscorer Enrique Peña Zauner en spits Vaclav Sejk ontbraken vanwege interlandverplichtingen, verdediger Brian Koglin en het volledige middenveldblok bestaande uit Wesley Spieringhs en Rodney Kongolo vanwege blessures.

'Je gunt het ze zo'

Maar hun vervangers lieten zich zien. Zo scoorden de beide aanvallers die in het elftal kwamen, Lennerd Daneels en - voor het eerst in drie maanden - Maxi Schmid, belangrijke goals. In de afgelopen weken waren ook Sejk, Peña Zauner en Arjen van der Heide trefzeker en Walid Ould-Chikh brak zaterdag nog maar eens de ban met een afstandsschot. Kortom: alle aanvallers lijken op dit moment te kunnen scoren. "Dat is heel fijn voor de ploeg en voor hen zelf, want je gunt het ze allemaal zo", sprak coach Sibum na afloop. "Ze klagen niet, ook niet als ze op de bank zitten. Als je dan beloond wordt, is dat heel prettig."
Een uitzinnige Lennerd Daneels viert zijn 3-1 namens Roda tegen NAC. © Orange Pictures

Extra gas

'Prettig' is een understatement voor de huidige gang van zaken bij Roda. Op het moment dat velen, gezien alle afwezigen en het geringer budget ten opzichte van de concurrentie, een terugval bij Roda verwachten, lijkt de ploeg alleen maar extra gas te kunnen geven. Roda is zeven duels op rij ongeslagen, won vijf van die zeven wedstrijden en scoort in die serie gemiddeld bijna drie goals per duel. "We hadden een periode waarin we niet zo makkelijk scoorden", weet ook Ouaissa. "Maar we weten dat we in ons team veel scorende spelers hebben. Ik denk dat het nu weer goed uitpakt."

'Ik ken niets anders dan Roda'

Ouaissa zou wel eens de volgende scorende aanvaller kunnen zijn. Hij moest twee maanden toekijken, had en heeft het moeilijk met negatieve reacties op zijn aanstaande transfer, maar beleefde zaterdag een hele mooie rentree. "Ik was heel blij met het applaus toen ik mocht invallen. Ik zit hier al heel mijn leven, ik ken niets anders dan Roda."

Parkstad-linie

De Brunssumer besloot het duel overigens in een onvervalste Parkstad-aanvalslinie: hij speelde op de rechterflank, op de linkerflank viel Leroy Been uit Hoensbroek in en in de punt was het de beurt aan Saydou 'Bomber van Bleijerheide' Bangura uit Kerkrade. "Het is me ook opgevallen", lacht Ouaissa, die jarenlang met Been in de Roda-jeugd speelde. "Het is gewoon leuk." Dat vond Sibum ook, al had de trainer er niet per se over nagedacht. "Ik heb niet van tevoren gekeken of ze uit Parkstad of uit Polen kwamen. Maar het lijkt me wel een mooi signaal naar bijvoorbeeld de jeugd."

Brandweer

Sibum was vooral lovend over het spel van zijn ploeg, die - eerlijk is eerlijk - al weken een onverstoorbare indruk maakt. "Als je ziet wat wij voor tempo en energie aan de dag leggen, en wat we voor kansen creëren...", zegt de trainer. "Zij krijgen één echte kans en dat levert een goal op, daar moeten we kritisch op zijn. Maar zelfs als we even de controle verliezen, dan pakken de jongens het heel snel weer op. Deze jongens trainen ook zoals ze spelen, ze gaan als de brandweer. En als dat tot mooi voetbal en veel kansen leidt, is dat mooi."
Een volgepakte Koempeltribune ziet Koen Bucker, terug in het elftal na blessureleed, de bal wegstompen. © Orange Pictures

Machine

Ouaissa telt af: "Eigenlijk zijn het nog zeven finales." Sibum niet zo. "Ik tel de wedstrijden niet zo, ik kijk uit naar de volgende." Het tekent de overtuiging die meer en meer voelbaar is bij de Koempelclub. Om ambities heen draaien is er niet meer bij. En dus herhaalt Sibum nog maar eens zijn woorden "Deze ploeg is een machine, dat heb ik de jongens ook in de kleedkamer gezegd. Ook NAC kon het vandaag gewoon niet bijbenen. Deze ploeg is écht een machine."

Apotheose

Roda kan nu even ademhalen richting de volgende test: de uitwedstrijd tegen Jong PSV staat pas op maandag 1 april op het programma. Met de wetenschap dat FC Groningen - samen met koploper Willem II en héél wellicht ADO Den Haag nog de overgebleven concurrentie - in dezelfde periode zware uitduels tegen ADO en FC Emmen speelt, kan men in Kerkrade ontspannen naar de apotheose van het seizoen toeleven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!