Nieuw record gaat in rook op voor Verstappen: 'Rem zat vast'

Max Verstappen op het Albert Park-circuit, vlak voordat hij zijn bolide parkeerde. © Red Bull Content Pool
Een rokende Red Bull en een verbouwereerde Max Verstappen: de Grand Prix van Australië leverde zondag ongewone beelden op. "Het is enorm balen", aldus Verstappen tegenover Viaplay.
Zelfs de ongenaakbaar geachte combinatie Verstappen-Red Bull blijkt bij momenten nog kwetsbaar te zijn. De uitvalbeurt was misschien goed nieuws voor mensen die op enige spanning in de titelstrijd in de Formule 1 hopen, maar een domper voor de drievoudig wereldkampioen.

Achterrem

Bijna twee jaar geleden overkwam het Verstappen voor het laatst dat hij uitviel in een Formule 1-grand prix. Opmerkelijk genoeg was ook toen het Albert Park-circuit in Melbourne de plek des onheils. Toen was het een probleem met het brandstofsysteem in de Red Bull, ditmaal kostte een oververhitte achterrem - met opnieuw rook uit de Red Bull tot gevolg - Verstappen de spreekwoordelijke kop. De race was voor hem daardoor al na een handvol ronden afgelopen.

'Koelde nooit meer af'

"Ik denk dat het bij de start al fout ging", zo zei Verstappen kort na zijn ultravroege uitvalbeurt. "We konden zien dat de rem rechtsachter niet meer afkoelde. Iets is daar fout gegaan." De precieze oorzaak durfde het team op dat moment nog niet publiekelijk aan te wijzen. Verstappen had in ieder geval achter het stuur al in de gaten dat hij bezig was met een kansloze opdracht. "Het leek alsof één ram vastzat. En die rem koelde nooit meer af."

Anders dan anders

En dat terwijl de remmen juist in de openingsfase van een race kouder dan gebruikelijk zouden moeten zijn. Het was dus anders dan anders voor Verstappen, die ook gek zal hebben opgekeken toen hij in de openingsronde werd ingehaald door Ferrari-rijder Sainz. Want Verstappen inhalen, dat lukte er maar weinigen in het afgelopen anderhalf jaar. "Maar ik kon hem bijna weer zelf inhalen", aldus de Limburger. "Maar toen brak de auto opnieuw uit en ging ik in bocht zes bijna weer van de baan. Het was wel duidelijk dat er iets mis was."

Record

Sinds de vorige uitvalbeurt reed Verstappen 43 grands prix waarin hij telkens in de punten finishte. Van de laatste twintig races won hij er maar liefst negentien: in die periode won hij het recordaantal van tien races op rij, gevolgd door een debacle in Singapore én een serie van negen overwinningen die nu dus tot een abrupt einde komt. Gezien de ijzersterke prestaties van de dominante Red Bull rekende iedereen erop dat Verstappen dat record zou aanscherpen en misschien wel verpulveren, maar de werkelijkheid bleek dus weerbarstiger.

Mechanische sport

De regerend kampioen kon de ontwikkelingen tegelijkertijd wel relativeren. "Het blijft een mechanische sport. Dit soort dingen kunnen altijd gebeuren. Maar het is enorm balen", concludeerde Verstappen, gevolgd door een understatement. "Ik denk dat we weer konden winnen vandaag,"

Japan

Winnen in Melbourne was zondagochtend Nederlandse tijd wel weggelegd voor Carlos Sainz (Ferrari): toevallig of niet won hij ook de vorige grand prix die Verstappen niet won. Verstappen moest vrezen dat hij voor het eerst sinds de Grand Prix van Miami in 2022 geen WK-leider meer zou zijn, maar hij hield zijn leidende positie, onder meer omdat teamgenoot Perez weigerde te profiteren. De volgende race is over twee weken in Japan, op het circuit van Suzuka.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!