Flekken voelt vertrouwen van Koeman op weg naar EK

Oranje-doelman Mark Flekken in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland © Orange Pictures
De kans is groot dat Mark Flekken mee mag naar het EK deze zomer. Die voorlopige conclusie mag de keeper uit Bocholtz trekken nu hij zich met Oranje opmaakt voor twee belangrijke oefeninterlands.
"Ze hebben het ideale plaatje geschetst voor de EK-groep en daar maak ik nu deel vanuit, dus ik moet fit zijn en in vorm blijven", vertelt Flekken.

EK in Duitsland

De komende oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland worden gezien als de aftrap van de voorbereiding op het Europees Kampioenschap komende zomer in Duitsland. "Ik weet al of ik ga spelen," bekent Flekken. "Alleen laat ik het aan de bondscoach om dat bekend te maken."

Standvastig

De bondscoach, Ronald Koeman, deelde op maandagmiddag zijn visie over de keepers die hij nu heeft geselecteerd voor de kwalificatieduels: "Bizot is er natuurlijk bijgekomen, dus het zou gek zijn als ik hem laat keepen. Ik houd vast aan mijn twee keepers die er de hele tijd bij zijn geweest." Koeman heeft het hier over Mark Flekken en Bart Verbruggen. Zij zullen waarschijnlijk beide één duel in het doel staan. Koeman zag Flekken aan het werk in de wedstrijd tegen Manchester City. "Dat was een van mijn betere wedstrijden", glimlacht de Limburgse doelman. "Hij wist waarschijnlijk dat ik veel te doen zou krijgen en dat is ook aardig gelukt. We hebben elkaar na de wedstrijd gesproken, hij was tevreden en dat is voor mij genoeg. Ik moet nu laten zien dat ik dit niveau kan blijven aantikken en dan hopen we het beste voor het EK."

WK gemist

Door de optredens van Flekken bij SC Freiburg vestigde hij in 2021 al de aandacht van Louis van Gaal, die destijds nog de bondscoach was van het Nederlands elftal. Hij werd in 2022 opgenomen in de voorselectie voor de WK-kwalificatieduels van oktober 2021 en maart 2022. Ondanks de interesse van de bondscoach mocht Flekken niet afreizen naar Qatar. Hij miste het WK en mocht vanuit thuis toekijken. Van Gaal gaf de voorkeur aan drie andere doelmannen: Andries Noppert, Remko Pasveer en Justin Bijlow. Het missen van dat eindtoernooi zorgt er nu voor dat Flekken niet te vroeg wil juichen voor een plek in de defintieve selectie: "Die ervaring heeft aangetoond hoe het kan verlopen, dat was een grote teleurstelling dus daarom houd ik altijd een slag om de arm."

EK

Deze voorbereidingen zijn uiteraard niet voor niks. Flekken, en zijn ploeggenoten die zijn opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal, willen allemaal een plekje bemachtigen in de EK-selectie. Dat wordt gehouden van 14 juni tot en met 14 juli 2024 in Duitsland. Voor Flekken is dit bekend terrein. Hij speelde elf seizoenen in Duitsland. In deze periode bracht hij de meeste tijd door toen hij uitkwam voor SC Freiburg.

Interlands

De Limburgse keeper mocht al een aantal keren het Nederlandse doel verdedigen. Hij speelde tot nu toe zes interlands. Op 26 maart 2022 debuteerde Flekken in het Nederlands elftal tegen Denemarken. Hij kwam voor de laatste keer uit voor Oranje in september 2023, Nederland wist die wedstrijd met 2-1 te winnen van Ierland.

Persoonlijke vorm

Flekken verkeert met zijn club Brentford in een lastige situatie. Met de Engelse ploeg strijdt hij vol tegen degradatie. Flekken speelt hier een belangrijke rol in. Hij start wekelijks als eerste doelman en wordt vaker geprezen voor zijn prestaties onder de lat. Als kers op de taart wist hij ook nog de prijs voor de redding van de maand februari te winnen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!