Vader en zoon Smeets maken marathondebuut in Rome

Roger Smeets met in zijn spoor zoon Bodi. © privé archief familie Smeets
De liefde voor hardlopen kreeg Bodi mee van zijn vader, voormalig atleet Roger Smeets. Het 18-jarige talent liep samen met zijn vader voor de eerste keer een marathon. In Rome kwamen vader en zoon drie minuten na elkaar over de finish.
Beiden liepen tijdens de zware marathon ook nog eens in een behoorlijke tijd.

Geslaagd debuut

Na afloop van de 42 kilometer door de Italiaanse hoofdstad kijken ze met een goed gevoel terug op het marathondebuut van Bodi. De tiener liep de afstand in een tijd van 2 uur en 40 minuten. "Het is zijn eerste marathon. Normaal loopt Bodi alleen wedstrijdjes over vijf of tien kilometer", laat vader Roger vanuit Vaticaanstad weten. "Want nu we toch hier zijn is het leuk om ook nog even iets van de omgeving te zien." Vader en zoon Smeets zijn met een aantal hardloopvrienden vijf dagen in Rome.

Colosseum

De marathon leidde langs de mooiste plekken van Rome zoals het Colosseum, de Trevifontein en het het Piazza San Pietro. Maar tijd om daar van te genieten hadden ze niet. "Het is een geen gemakkelijke route. Onderweg lopen we vaak over ongelijke klinkers. En het is ook nog eens heuvelachtig."

Sportlevens

Roger Smeets kent inmiddels meerdere topsportlevens. In de jaren '90 was hij profwielrenner op de weg. Daarna legde hij zich toe op de mountainbike, en zette hij de fameuze Crocodile Trophy in Australië op zijn naam. Uiteindelijk ging hij zonder fiets verder en liep hij talloze hardloopwedstrijden in binnen- en buitenland. Smeets liep ooit de marathon in 2 uur en 17 minuten. "Maar dat is al enige tijd geleden", laat hij weten. "Ik ben nu ondertussen 50 en dan gaat het allemaal iets langzamer."

Vertrouwen

Een specifieke voorbereiding voor de gezamenlijke tocht hebben vader en zoon niet gehad. Voor Roger was dat niet zo'n probleem vanwege zijn ervaring op de lange afstand. Maar voor zoon Bodi was dat een heel andere verhaal. "Ik heb Bodi wel wat tips gegeven, op het gebied van voeding en om vooral rustig aan te beginnen."

Volgen

Wat betreft het tempo moest Bodi vooral op de ervaring van zijn vader vertrouwen. Smeets senior nam zijn zoon door Rome mee op sleeptouw. Dat ging wonderbaarlijk goed voor een loper zonder routine op de lange afstand. Tot het 30 kilometerpunt kon Bodi goed volgen, daarna kreeg de jonge atleet het lastiger. In de slotfase moest hij zijn vader laten gaan. Toch was het tijdsverschil aan de streep slechts 3 minuten.

Andere hobby's

Roger Smeets erkent dat zijn zoon, die traint bij AV Cesaer in Beek, veel aanleg heeft voor het hardlopen. Al is het nog te vroeg om te concluderen dat Bodi zich volledig op de atletiek gaat storten. "Hij heeft op dit moment ook nog veel andere hobby's, zoals gitaar spelen. De drive om het allemaal serieus aan te pakken is er op dit moment nog niet."

Toerist

Roger en Bodi blijven nog een paar dagen in Rome om wél stil te kunnen staan bij verschillende bezienswaardigheden. "Eigenlijk een beetje hetzelfde zoals we de marathon hebben gelopen, maar dan als toerist", zegt Roger Smeets lachend. Maar dan wel als toeristen met een enorm tempo.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!