Raatsie redt Roda: 'Hij had als enige een goede dag'

Calvin Raatsie ontsteeg letterlijk en figuurlijk Roda's niveau tegen Telstar. © Orange Pictures
Van een zwaarbevochten 2-3 overwinning bij koploper Willem II naar een gelukkig 1-1 gelijkspel bij staartploeg Telstar: het kan binnen een week verkeren, zo bleek vrijdagavond bij Roda JC.
Een uitgelezen kans, middenin de promotierace, om een sterke serie een overtuigend vervolg te geven, en de koploper nog verder onder druk te zetten, werd bij lange na niet benut. "Het contrast is té groot, we hebben niet laten zien wat we kunnen", concludeerde Boyd Reith.

Teleurstelling

Een treffende samenvatting van een avond waarop Roda de koppositie binnen handbereik had kunnen krijgen. Lijstaanvoerder Willem II ging immers voor de tweede week op rij onderuit en dus had Roda de marge kunnen verkleinen tot één punt, en daarnaast het wel winnende ADO drie punten achter zich kunnen houden. Het frappante is dat het niet eens de grootste teleurstelling van de avond was: dat was immers Roda's eigen spel, dat niet in de buurt kwam van de wijze waarop de geel-zwarten zich vorige week presenteerden.

'Dat zegt genoeg'

De Kerkradenaren mochten de hogere machten én doelman Calvin Raatsie op blote knieën danken dat er nog een puntje werd gepakt in Velsen-Zuid. "Het was gewoon slecht vandaag", concludeerde coach Bas Sibum. "Er had één man een goede dag, en dat was Calvin. Dat zegt genoeg over de avond." Roda kwam vroeg op achterstand, zag de keeper nog vóór rust twee honderd procent kansen op de 2-0 verijdelen, en trok in het begin van de tweede helft de stand gelijk via een treffer van Vaclav Sejk. Dat gebeurde in een voor Roda sterke fase die vervolgens geen passend vervolg kreeg.

Schelden

Want het was Telstar dat wederom de klok sloeg en Raatsie tot het uiterste dwong. De keeper antwoordde, ook in woord en gebaar richting zijn verdediging. "Ik denk dat ik vier één-op-één-situaties heb moeten pakken en er was nog een afgekeurde goal, dat is té veel", somt de goalie, die werd opgenomen in de voorselectie voor Jong Oranje, op. "Dat kan gewoon niet. Dan moet je de boel op scherp zetten en komt er af en toe een scheldwoord voorbij. Eigenlijk ben ik niet zo, ik ben van nature heel rustig. Maar ik had het gevoel dat het team dat wel nodig had."

Wereldpot

"Hij keepte echt een wereldpot", aldus Reith. "We zijn hem dankbaar, we hebben het aan hem te denken dat we hier nog een puntje aan hebben overgehouden." En dat is zowaar de figuurlijke winst voor Roda, dat nog steeds op een plaats staat die recht geeft op directe promotie naar de Eredivisie. "Als je zo'n dag hebt moet je niet verliezen, dat hebben we gedaan", zegt Sibum. "Ik houd het op een mindere dag. Het zou me verbazen als het met de druk van de promotierace te maken heeft. We staan het hele jaar al op deze positie en ik vind dat we een vrij coole groep hebben."

Zeldzaam

Die groep weet dat nog tien horden hen scheiden van dat ultieme doel: promotie. In dat kader is iedere wedstrijd cruciaal, maar het affiche van volgende week al helemaal: nummer drie ADO, dat Roda tot op één punt is genaderd, komt naar Kerkrade. De fanatieke Koempeltribune is een week voor dat duel al uitverkocht, voor Roda-begrippen de afgelopen jaren een zeldzaamheid. Roda zal dan in Kerkrade een heel ander gezicht moeten laten zien dan in Velsen-Zuid, wil het haar positie in de top-twee verstevigen.

Topwedstrijd

"Het moet niet uitmaken, maar je weet wel dat je thuis een heel stuk fijner speelt dan uit, omdat ons publiek gewoon geweldig is", bekent Reith in de aanloop naar die kraker. "En in de topwedstrijden hebben we het goed gedaan. We weten allemaal wat er op het spel staat. Aan motivatie zal het niet liggen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!