Kansen en uitdagingen voor Teunissen en Poels in Tirreno

Mike Teunissen en Wout Poels © L1
De Limburgse wielrenners Wout Poels en Mike Teunissen gaan maandag van start in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico.
Voor het grootste gedeelte van het peloton is de 'Koers van de Twee Zeeën' de ideale voorbereiding op de voorjaarsklassieker Milaan-San Remo.

Italiaanse klassieker

Dat geldt maar gedeeltelijk voor de twee Limburgse renners. Mike Teunissen is in de Italiaanse klassieker één van de speerpunten zijn ploeg Intermarché-Wanty. Wout Poels is door zijn ploeg Bahrain (voorlopig) niet opgeroepen om zich in Milaan te melden.

Goede vorm

Voor Teunissen is Tirreno-Adriatico uitstekend geschikt om zijn wedstrijdkilometers op te voeren. Teunissen schoot dit nog prille seizoen pas later in gang door het vaderschap van een tweeling. Toch bewees hij in het Vlaams openingsweekend al over een goede vorm te beschikken. In zowel Omloop Het Nieuwsblad als ook in Kuurne-Brussel-Kuurne was hij regelmatig in de frontlinie te vinden. Teunissen zal in de Italiaanse ritten vooral ten dienste rijden van zijn ploeggenoten Laurenz Rex en Biniam Girmay. Rex won afgelopen dinsdag nog de in Wallonië hoog aanschreven Le Samyn.

Kansen

Perfomance manager Aike Visbeek vindt echter niet dat Teunissen zich helemaal moet wegcijferen voor zijn aangewezen kopmannen. Ook voor de uit Ysselsteyn afkomstige wielrenner zijn er kansen om te winnen. "In de finale moeten de renners onderling bekijken wie er zich nog goed voelt. Die renner proberen we dan proberen uit te spelen", verklapt Visbeek de tactiek van Intermarché-Wanty.

Girmay

Vooral de tweede en derde rit in de Tirreno-Adriatico zullen ongetwijfeld door Teunissen aangestipt zijn. Het zijn beide lange heuvelachtige ritten van ruim 200 kilometer, die eindigen op een relatief brede weg. Veel ploegen zullen baat hebben bij een harde koers waarna een uitgedunde groep zal kunnen strijden voor de overwinning. Indien Teunissen de sprint voor zijn snelle Afrikaanse teamgenoot Girmay niet hoeft aan te trekken, liggen er kansen op eigen sprintsucces. De laatste rit van de zevendaagse koers is er één voor de echte sprinters. Na 154 kilometer, met vijf passages op een plaatselijk omloop, is een pelotonsprint op de brede weg in San Benedetto del Tronto niet te voorkomen.

Poels

Voor Wout Poels is zijn plekje in de ploeg van Bahrain voor Tirreno-Adriatico meer dan welkom. Poels heeft dit seizoen precies 4950 meter met een rugnummer op zijn shirt gereden. Poels zag zijn openingskoers Ruta del Sol door boerenprotesten gedevalueerd worden tot een mini-tijdritje. Poels werd, voor wat het waard is, 33e in die kleine vijf kilometer tegen de klok. De uit Blitterswijck afkomstige renner wist er op zijn manier dan toch weer een klinkslag aan te geven. "Die boeren ontnemen mij mijn werk. Er zijn mij in de Ruta del Sol drie overwinningen door mijn neus geboord", liet hij in zijn eigen podcast 'In Koers' horen.

Ritwinst

De Tirreno-Adriactico begint maandag met een tijdrit van tien kilometer, waarna Poels gevat aangeeft dat hij het nog nooit heeft meegemaakt dat zijn seizoen begint met twee tijdritten achter elkaar. "Ik heb er wel veel zin in. Ik heb hele goede herinneringen aan de Tirreno. Ik heb een keer een rit gewonnen en één dag de leiderstrui gedragen." Bij zijn ritwinst in 2015 reed Poels nog in dienst van Team Sky. Poels wist negen jaar geleden, na een rit met daarin vier beklimmingen solo in finishplaats Castelraimondo aan te komen.

Giro d'Italia

Ook dit jaar wil Poels de lat voor zich zelf hoog leggen. "Ik ga zeker proberen voor een ritoverwinning te gaan. Maar ook om wat kilometers in de benen te krijgen en het goede gevoel proberen op te zoeken." Poels wil zich vooral in de bergriten testen. "Het is een goede generale repetitie richting de Giro d'Italia", besluit Poels in de podcast. Poels wil in de komende Ronde van Italië voor ritwinst gaan. Het is zijn wens om in alle grote rondes een rit te hebben gewonnen. Poels won in 2023 zowel een rit in de Tour de France als ook in de Vuelta.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!