Lieke Martens en co op een kruispunt: hoe nu verder?

Lieke Martens © Orange Pictures
Voor het eerst sinds 2016 ontbreken de Nederlandse voetbalvrouwen op een groot toernooi. Na twee matige wedstrijden werd naast het Olympisch ticket gegrepen. Het moment van verder doorselecteren is gekomen. Een moment waarop ook de Limburgse Leeuwinnen zichzelf een spiegel moeten voorhouden.
Hoe zien de komende jaren eruit voor de Oranjeleeuwinnen?

Fitheid

Na een week waarin het meer over fitheid van de Leeuwinnen ging dan over voetbal spatte de Olympische droom woensdagavond uiteen voor de vrouwen. Oranje haalde bij lange na het vereiste niveau niet tegen Spanje en Duitsland. Twee teams die beter waren dan de Oranjevrouwen. Niemand uit het Nederlandse kamp had ook moeite om dat toe te geven. Wel is de teleurstelling groot. In de week van de waarheid gaf Oranje niet thuis en dat ligt niet alleen aan de fitheid van het team. Zelfs zonder belangrijke speelsters als Vivianne Miedema, Victoria Pelova en Jill Roord mag je meer verwachten van deze ploeg. Met name aanvallend wisten de Oranjeleeuwinnen geen vuist te maken.

EK 2025

Ervaren speelsters, veelal dertigers, moeten zich afvragen of ze zich nog voor een langere tijd willen verbinden aan de Oranjevrouwen. Het EK 2025 lijkt misschien dichtbij, maar in anderhalf jaar kan er veel gebeuren. Een aantal speelsters zal wellicht in het achterhoofd moeten houden dat Nederland in 2027 mogelijk een van de gastlanden is voor het WK. Nederland heeft samen met België en Duitsland een bid ingediend voor het organiseren voor dat WK. Een WK spelen in eigen land is niet veel voetballers gegeven in hun carrière.
Bondscoach Andries Jonker geeft aanwijzingen aan Esmee Brugts © Orange Pictures

Lieke Martens

Behalve dat een afscheid aan Oranje nabij lijkt voor een aantal speelsters, zal ook bondscoach Andries Jonker knopen moeten doorhakken. Uiteraard verdienen speelsters die in het verleden hebben gepresteerd enig krediet, maar dat is niet oneindig. Vier Limburgse voetbalsters maken momenteel deel uit van de selectie. De bekendste is zonder twijfel Lieke Martens. Zij was onzichtbaar deze interlandperiode. Martens is 31 jaar, een leeftijd waarop je als topvoetbalster niet afgeschreven bent. Alleen moet Martens wel haar vorm terugvinden. Bij haar club Paris Saint-Germain is ze lang niet altijd zeker van een basisplaats.

Brugts

De speelster uit Nieuw-Bergen was jarenlang een van de Europese sterspeelsters, maar worstelt nu zichtbaar. Het feit dat een jong talent als Esmee Brugts, die woensdagavond op de linksbackpositie stond, nadrukkelijk op de deur klopt, zal de discussie over de positie van Martens alleen maar doen oplaaien. Brugts is momenteel beter in vorm dan Martens.
Dominique Janssen (op de voorgrond) werkt een bal weg © Orange Pictures

Janssen en Wilms

Dominique Janssen wist tegen Duitsland nog ternauwernood een aantal tegendoelpunten te voorkomen, maar een nederlaag afwenden lukte de uit Horst afkomstige speelster niet. Na het wegvallen van Stefanie van der Gragt, is Janssen de leidster van de verdediging. Op basis van haar fitheid en haar recente prestaties in Oranje is haar houdbaarheidsdatum nog niet verstreken. Met haar ervaring kan ze een mentor zijn voor jonge verdedigsters. Lynn Wilms maakte bepaald geen fantastische indruk in Heerenveen als invalster. De verdedigster moet het bij Oranje vooral met invalbeurten doen. Ze maakt wekelijks haar minuten bij VfL Wolfsburg, een topclub in Duitsland. Op 23-jarige leeftijd zit de verdedigster uit Tegelen normaal gesproken nog niet op haar top.

Romée Leuchter

En dan is er Romée Leuchter. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat bondscoach Jonker haar woensdagavond niet inbracht toen er doelpunten werden gevraagd. De speelster uit Schinveld laat zich elke week bij Ajax zien in de Eredivisie en nog belangrijker in de Champions League. Er is veel concurrentie voor de spitspositie bij Oranje, maar Leuchter heeft nog amper de kans gekregen om zich te laten zien.

Doorselecteren

Het missen van een groot toernooi, en dat is de Olympische Spelen in het vrouwenvoetbal, is vaak het sein om door te selecteren. Dat laatste is al voor een deel gebeurd bij de Nederlandse voetbalvrouwen. Er stonden woensdagavond vijf speelsters aan de aftrap die 25 jaar of jonger waren. Alleen moeten die jonge speelsters wel bij de hand worden genomen door de ervaren garde. Dat juist de 18-jarige Wieke Kaptein bij haar eerste basisplaats een van de weinige uitblinkers was tegen Duitsland, is veelzeggend in een cruciale wedstrijd. De spoeling in Nederland is behoorlijk dun.

Geen topniveau

Op de bank zaten woensdag genoeg speelsters die het absolute topniveau niet aankunnen of over hun topniveau heen zijn. Verder spelen veel talenten nog in de Vrouwen Eredivisie. Een goed startpunt, maar wie wil doorgroeien naar internationaal topniveau zal de stap moeten zetten naar de veel sterkere competities in Duitsland, Engeland of Spanje. Alleen speelsters die er met kop en schouders boven uitsteken in de Eredivisie zijn geschikt voor Oranje.

Kwalificatiereeks

Jonker zal de komende maand veel gaan nadenken, want in april start de EK-kwalificatie al. En dat wordt geen eenvoudige kwalificatiereeks waarin Oranje te maken krijgt met 'kleine' landen. Een poule met Engeland, België en Polen behoort tot de mogelijkheden. Het brengt Jonker in een spagaat. Te snel doorselecteren kan Oranje na het missen van de Spelen nog een eindtoernooi kosten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!