Fortuna vergroot kloof met plek 16 na winst bij RKC

Matchwinnaar Kaj Sierhuis © Niels van Renen
Fortuna Sittard heeft uit bij RKC met 1-0 gewonnen. Spits Kaj Sierhuis scoorde met een prachtig schot de enige treffer van de wedstrijd in de 89e minuut. De Sittardse ploeg had na rust de betere kansen, maar lang leek het een 0-0 te worden. Het verschil tussen beide ploegen groeit naar negen punten.
Met deze wedstrijd en de komende, Excelsior thuis, is het een belangrijk tweeluik voor de ploeg van trainer Danny Buijs.
Fans Fortuna juichen na de 0-1 © Niels van Renen

Opstellingen

Buijs had in Waalwijk een basisplek voor Alen Halilovic, Dimitrios Siovas en voor Kristoffer Peterson. Nigel Lonwijk haakte af vanwege ziekte, Alessio da Cruz en Lorentz Rosier waren er vanwege blessures niet bij. Oud-Fortunees Mats Seuntjens was niet van de partij. Hij zat ook niet op de bank bij RKC. In het doel bij RKC Etienne Vaessen. De rode kaart die hij kreeg tegen Feyenoord werd geseponeerd.
Fortuna kreeg ruimte om te voetballen maar deed daar weinig mee. Er kwam een eerste kans voor de thuisploeg in de 20e minuut, maar RKC-spits David Min krulde de bal naast. In de 27e minuut kreeg Inigo Córdoba een dubbele kans, doelman Vaessen redde beide keren. Verder was het 'toevals-voetbal', dat nog één gevaarlijk moment opleverde voor het Fortuna-doel (45'). Een kopbal van Reuven Niemeijer ging maar net naast het doel van Michael Verrips.

Kansen

Arianit Ferati was in de eerste helft geblesseerd geraakt en kwam na de rust niet meer terug. Hij werd vervangen door Oguzhan Özyakup. Het eerste kansje was weer voor RKC via David Min, maar het schot ging over. Kaj Sierhuis had de mogelijkheid om Fortuna op voorsprong te zetten. De inzet werd gepakt door doelman Vaessen. Een minuut later kopte Rodrigo Guth de bal op de paal. In deze fase was een Sittardse voorsprong niet onverdiend geweest. De bijna 500 meegereisde Fortuna-fans lieten zich horen. Fortuna had het initiatief maar hield toch de adem in toen Chris Lokesa de bal achter Verrips deponeerde. De goal werd wegens buitenspel terecht afgekeurd.

Brancard

Aanvoerder Ivo Pinto raakte bij een diepe bal geblesseerd. Doelman Verrips kwam uit, nam Pinto mee en stompte de bal weg voordat een RKC-aanvaller gevaarlijk kon worden. Pinto moest daarna per brancard van het veld. Buijs wisselde ook Peterson, die onzichtbaar was. Nathan Markelo en Ragnar Oratmangoen kwamen in de ploeg. Even later wisselde hij ook Halilovic, die ook zijn stempel niet op de wedstrijd kon drukken, voor Jayden Braaf. RKC-trainer Henk Fräser reageerde in de 80e minuut met een dubbele wissel: Michiel Kramer en Ilias Takidine voor David Min en Godfried Roemeratoe. Het leverde strijd op én een Sittards doelpunt. De tot dan niet erg opvallende Kaj Sierhuis legde de bal voor zijn rechter en haalde verwoestend uit. Het schot zeilde onhoudbaar voor keeper Vaessen in de driehoek, 0-1 in de 89e minuut. Die stand stond ook na de zes minuten extra tijd op het scorebord.
Zondag 3 maart speelt Fortuna om 16:45 uur de thuiswedstrijd tegen Excelsior.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!