Profronde Maastricht wordt weer Ridderronde

Tom Dumoulin als ambassadeur tijdens de Ridderronde © Luc Hommes
Na een wijziging van de hoofdsponsor heeft het bestuur van de Stichting Profronde Maastricht besloten de iconische naam terug te laten keren.
In de volksmond spreken mensen er nog vaak over. De Ridderronde. Van 1985 tot en met 2002 werd deze benaming gebruikt, en anno 2024 komt deze benaming nog vaak voorbij. Van 2003 tot en met 2007 werd de naam gewijzigd naar de Bavaria ronde en de laatste jaren RSM Wealer Ronde. Vernoemd naar een van de hoofdsponsors.

'Nieuwe naam'

Het wielercriterium heeft haar oorspronkelijke naam, Ridderronde Maastricht, bijna twee decennia lang gevestigd bij de inwoners van Maastricht. "Het was een logische stap voor het bestuur om de naam Ridderronde in ere te herstellen", vertelt een woordvoerder aan L1.

Toestemming Heineken

De ridderronde werd oorspronkelijk gekoppeld aan de Ridder brouwerij. De voormalig eigenaar van de niet meer bestaande brouwerij is Heineken. Met medeweten en toestemming van die brouwerij is er besloten om de naam Ridderronde nieuw leven in te blazen en vast te leggen voor de toekomst.

Enige na-Giro door verplaatsing

Tot 2022 werd de profronde direct na de Tour de France georganiseerd. De ronde viel midden in de schoolvakanties, en er werden meerdere criteriums in deze periode georganiseerd. Het succes van Tom Dumoulin in de Ronde van Italië was destijds een extra aanleiding voor het bestuur van de Stichting Profronde om het criterium op de kalender naar voren te halen. Én met succes. In 2022 werd RSM Wealer Ronde omgedoopt tot het eerste en enige na-Giro criterium.
Op vrijdag 31 mei 2024 wordt de wielerwedstrijd voor de 38e keer georganiseerd in hartje Maastricht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!