Blessuregolf voor cruciale fase: hoe sterk is de Roda-bank?

Brian Koglin en Matisse Didden, het hart van de Roda-defensie in het seizoen 2023/2024. © Orange Pictures
De Roda JC-defensie staat dit seizoen als een huis, maar het fundament vertoont serieuze scheuren. Uitgerekend pal voor de confrontatie met koploper Willem II vallen bij de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie (KKD) drie basisverdedigers met blessures weg.
Centrale verdediger Brian Koglin lag al in de lappenmand, en nu is ook de rechterhelft van het hart van de Roda-defensie uitgeschakeld: Matisse Didden is opnieuw geblesseerd geraakt. En daar komt ook nog de blessure van linksback Teun Bijleveld bij.

Minst gepasseerde defensie

Overbelasting lijkt ten grondslag te liggen aan de kwetsuur van Bijleveld, en de verwachting is dat hij - net als Koglin - langere tijd uit de roulatie is. Bij Didden is de ernst nog niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Roda drie van de vier verdedigers die sinds de competitiestart onbetwiste basisspelers zijn, voorlopig niet tot haar beschikking heeft. Verdedigers die met name samen met de wel fitte rechtsback Boyd Reith en de keepers Koen Bucker en Calvin Raatsie ervoor zorgden dat Roda met 20 tegentreffers in 26 duels de minst gepasseerde defensie in de KKD heeft.
Teun Bijleveld scoorde een week geleden in extremis nog Roda's winnende treffer tegen FC Emmen (3-2). © Orange Pictures

Cruciale confrontaties

En waar blessures altijd ongelegen komen, komen die helemaal ongelegen wanneer er in een tijdsbestek van drie weken confrontaties met koploper Willem II (vrijdag, in Tilburg), nummer drie ADO Den Haag (8 maart, in Kerkrade) en streekrivaal MVV (17 maart, in Maastricht) op de rol staan. Het lijkt op een vierstrijd tussen Willem II, Roda, ADO en FC Groningen aan te komen als het gaat om twee rechtstreekse tickets naar de Eredivisie. En juist op het moment dat punten effectief dubbele waarde hebben - namelijk in rechtstreekse duels met concurrenten - vallen vooral de verdedigers met bosjes om.

Duizenddingendoekjes

Het spreekt voor zich dat coach Bas Sibum niet gelukkig wordt van geblesseerde sterkhouders. Maar de coach is niet van de excuses en heeft oprecht vertrouwen in de vervangers. Nils Röseler en Lucas Beerten gaan het centrale duo vormen, Joey Müller vult de linksbackpositie in. Müller kwam in de winter over van Schalke 04 II en liet een goede eerste indruk achter, Beerten is op zijn beurt al maanden een zeer bekwame defensieve stand-in gebleken. Het zijn de twee duizenddingendoekjes in Roda's gelederen: Beerten speelde op alle verdedigende posities (gedeeltes van) wedstrijden, Müller bezette al de volledige linkerflank én het controlerend middenveld.

Nuances

"Aan onze manier van voetballen gaat het ook niets veranderen", verzekert Sibum, die niet van plan is om daags voor de wedstrijd tegen Willem II met systemen te gaan goochelen. "Hier en daar zullen wel wat nuances wijzigen. Maar dan gaat het om accenten." De trainer mist ook in andere linies spelers. Middenvelder Orhan Dzepar heeft de training hervat maar ontbreekt nog, buitenspeler Sami Ouaissa is nog een tijdje uitgeschakeld en ook reservespits Metehan Güclü heeft zich bij het rijtje geblesseerden gevoegd. Saydou Bangura miste de donderdagtraining, maar de spits is waarschijnlijk wel fit genoeg voor een plekje in de wedstrijdselectie tegen Willem II.

Ambiance

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel in Kerkrade. Niek Vossebelt sluit weer bij de wedstrijdselectie aan voor de wedstrijd tegen zijn oude club, die Roda in een uitverkocht Koning Willem II Stadion ontvangt. En Roda bleef eerder dit seizoen prima overeind in sfeervolle stadions in Breda, Doetinchem, Leeuwarden en Emmen. "Dat betekent dat we goed zijn", concludeert Sibum. "We weten wat er komen gaat, wat zo'n ambiance met zich meebrengt. Dat hoef ik niet nog een keer uit te diepen."
Roda JC viert de zege bij NAC Breda. © Orange Pictures

Theorieën

Wie nog hoopt op een spannende titelrace, moet hopen op een Roda-zege in Tilburg. Dan verkleint achtervolger Roda het gat van zeven naar vier punten. Voor Willem II voelt het duel tegelijkertijd als een kans op een voortijdige beslissing. "Ik ben niet zo van die theorieën", zo luidt het voor Sibum typerende antwoord. "En volgens mij gaat de nummer twee ook rechtstreeks naar de Eredivisie. Ik zie deze wedstrijd niet als iets bijzonders ten opzichte van andere duels."

Breedte

Waar het door de blessuregolf de vraag is wat er overblijft van Roda's defensieve zekerheid, kan de ploeg vertrouwen putten uit het aangewakkerde scorend vermogen. De zeven gescoorde goals in de laatste twee duels, waarvan twee in blessuretijd toen het móést tegen FC Emmen, zijn er evenveel als in Roda's zes duels daarvóór. En die treffers kwamen niet van de usual suspects: geen een van de zes verschillende doelpuntenmaker had tot dusver meer dan twee goals gescoord. Het rendement in de breedte zal Sibum bevallen en komt de concurrentiestrijd, een vereiste voor een ploeg die om de prijzen wil spelen, ten goede.

Druk opvoeren

Hoe dan ook, Willem II - Roda JC Kerkrade wordt een cruciale krachtmeting. Twee ploegen van een 'vergelijkbaar' niveau, vindt Sibum. Het wordt, ook al is het twaalf speelrondes voor het eind, een wedstrijd die hoe dan ook gevolgen gaat hebben voor de promotierace: het is voor de achtervolgers zéér waarschijnlijk de laatste kans om op eigen kracht de druk op Willem II écht op te voeren. Gebeurt dat niet, dan staan de Tricolores met één been weer in de Eredivisie.

L1 Radio

De wedstrijd Willem II - Roda JC begint om 20:00 uur. Het duel is dan, net als VVV-Venlo - FC Eindhoven en ADO Den Haag - MVV Maastricht, live te volgen via L1 Radio.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!