Lions failliet: einde van handbalbolwerk Sittard?

Lions-speler Jur Eussen neemt het doel van Izegem onder vuur. © PubliciteitsVisie
Met het faillissement van regerend landskampioen Lions zou er zomaar een einde kunnen komen aan het handbalbolwerk in Sittard.
Spelend met de licentie van de vereniging Sittardia mag Lions gerekend worden tot een van de succesvolste Nederlandse handbalteams in de laatste decennia.

Schade

"Tweemaal winnaar van de BENE-League, vier keer Nederlands kampioen, drie keer bekerwinnaar, drie keer Super-Cup winnaar, één keer winnaar van de Limburgse Handbaldagen en twee keer Limburgs Sportploeg van het jaar. Een mooi tijdperk wordt geschiedenis.” Het hele palmares kwam voorbij, bij de bekendmaking van het slechte nieuws. Het gevolg van een rechtszaak met speler Joao Ramos, die in het gelijk werd gesteld en daarmee 50.000 euro achterstallige betaling tegemoetziet. De club ziet af van hoger beroep, vanwege de kans dat een volgende uitspraak nog slechter uitpakt. Een bedrag dat kan oplopen tot 100.000 euro aan proceskosten, advocatuur of een nóg hogere schadevergoeding voor de speler.

Oplossing

De Stichting Top Handbal Zuid-Limburg, waar Lions onder valt, kiest met de faillissementsaanvraag een vlucht vooruit. Het is op dit moment onduidelijk of Lions de competitie kan uitspelen. Daarover gaat de club in overleg met het Nederlands Handbal Verbond. "Ik ken de situatie en we zijn zeer bezorgd," laat bondvoorzitter Roel Goffin aan L1 weten. "Als bond kijken we naar een oplossing zodat ze het seizoen kunnen afmaken. Dat gaat via de licentiecommissie. We staan de afgelopen twee weken dagelijks in contact met elkaar. Het is duidelijk dat zowel de handbalsport als de competitie hier niet mee zijn gediend. Lions is altijd goed geleid geweest en ze nemen hun verantwoordelijkheid als ze niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen", zegt Goffin.

Curator

Dinsdagmiddag hoorde Lions-bestuurder Evert Hoiting dat de aanvraag door de rechtbank in Maastricht is goedgekeurd en dat er een curator is toegewezen: "Dat is een belangrijke stap. We hopen dat die curator met ons mee kan denken. Maar als ook beslag wordt gelegd op shirts, ballen en pionnen ,dan is het over en sluiten. Maar daar hopen we niet op, want we willen door." De club hoopt op een snelle doorstart, ook al omdat de club zegt dat alle verplichtingen aan externe schuldeisers zijn voldaan.
Kijk hier naar het hele interview met Lions-bestuurder Evert Hoiting

Politiek

Ondertussen heeft ook de Sittardse politiek van zich laten horen. Fractievoorzitter Wil Paauwe van de Stadspartij vindt dat de gemeente moet onderzoeken naar mogelijkheden om de helpende hand reiken aan de roemruchte handbalvereniging. De oppositiepartij wil ook dat de gemeenteraad inzicht krijgt en in de materie. Een eerste poging om inspreekrecht aan te vragen voor vertegenwoordigers van de handbalvereniging bij de gemeenteraadsvergadering van donderdag is niet toegewezen. Dat is te kort dag.

Rekening

Voorlopige conclusie is in elk geval dat Lions, dat voorop liep in een in het professionaliseren van de handbalsport in Nederland, nu de rekening krijgt gepresenteerd. De ontwikkelingen in Sittard worden ook bij andere Nederlandse clubs met veel belangstelling gevolgd omdat ook bolwerken als Volendam en Aalsmeer recentelijk kleine conflicten hebben gehad met spelers, contracten en financiën. Een pijnlijke ontwikkeling voor een sport die in Nederland niet heel groot is, maar op mondiaal niveau wel spelers in de top aflevert. Dankzij die professionaliseringsslag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!