Buijs: 'Door twee momenten glipt de wedstrijd uit je handen'

Teleurstelling bij Fortuna, terwijl AZ-speler Dani de Wit zijn winnende doelpunt viert © Orange Pictures
Fortuna kreeg zaterdagavond vlak voor tijd een rechtse directe van AZ. In de laatste minuut verliezen doet altijd pijn, maar dat de twee tegendoelpunten vielen door verdedigende fouten, zal de nederlaag extra wrang maken.
"Door twee momenten glipt de wedstrijd uit je handen", aldus trainer Danny Buijs.

Lullig

Want AZ had wel het meeste balbezit en de meeste kansen in Sittard, toch was de nederlaag te voorkomen geweest voor Fortuna. Beide doelpunten waren namelijk niet wonderschone aanvallen van AZ. Eerst zat doelman Michael Verrips mis bij een hoekschop. "Op de beelden ziet het er lullig uit", zegt Verrips over dat moment. "Op het moment dat de bal vertrekt, springt Kaj (Sierhuis red.) omhoog en ik ging ervan uit dat hij 'm zou wegkoppen. Ik verlies één moment de bal uit het oog, waardoor ik niet goed kon reageren."

Veel moeite

Ook bij het tweede doelpunt, vlak voor tijd, ging het verdedigend mis. "Bij een ingooi of een corner heb je 10 tot 15 seconden de tijd hebt om het organiseren. Dan heb ik er heel veel moeite mee dat we met twee centrale verdedigers en twee controlerende middenvelders tegen twee spelers van AZ staan en het duel verliezen", zegt Buijs over de late tegengoal. De Fortuna-trainer hoopt dat zijn spelers uiteraard leren van dit soort momenten.
Bekijk de reacties van trainer Danny Buijs en spelers Michael Verrips en Siemen Voet na de wedstrijd:

Positiespel

Fortuna is weliswaar efficiënt in de kansen die het krijgt tijdens wedstrijden, maar creëert te weinig. Dat breekt de ploeg regelmatig op. Een iets opportunistischer manier van spelen zou de ploeg in sommige situaties kunnen helpen. Dat had AZ zaterdagavond, zeker na de 1-0 voorsprong, wellicht nog meer aan wankelen kunnen brengen. Daar maakte Fortuna eigenlijk te weinig gebruik van.
En ook in de voorgaande wedstrijden tegen Groningen en Utrecht creëerde de ploeg van Buijs niet al te veel kansen. De laatste zes Eredivisieduels scoorde de Sittardse formatie vijf doelpunten, waarbij de wedstrijd tegen Heerenveen met drie goals een groot aandeel heeft in dat aantal. "We moeten hopen dat het niveau aan de bal weer omhoog, waardoor je ook makkelijker gaat voetballen in zulke wedstrijden", aldus Buijs.

Belangrijke duels

Fortuna Sittard heeft door de goede resultaten van eerder dit seizoen een redelijke buffer opgebouwd, dus acuut gevaar om in de degradatiezone te belanden, is er niet. Toch zijn de komende twee wedstrijden voor de ploeg van trainer Danny Buijs belangrijk. Met het uitduel tegen RKC Waalwijk komende zaterdag en het thuisduel tegen Excelsior een week later treft het twee concurrenten op de ranglijst. Twee nederlagen zou betekenen dat Fortuna zich zorgen moet gaan maken, terwijl twee zeges Fortuna dicht bij handhaving zouden brengen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!