Late nederlaag Fortuna tegen AZ na vermakelijk duel

Justin Lonwijk in duel met Ruben van Bommel © Niels van Renen
Fortuna Sittard heeft door een laat tegendoelpunt verloren van AZ. De ploeg van Danny Buijs verspeelde in eigen huis een voorsprong: 1-2.
Het duel in Sittard was zeker in de tweede helft erg vermakelijk. Beide ploegen kregen hun kansen, maar in de slotfase wist AZ bij een van de laatste mogelijkheden de wedstrijd toch naar zich toe te trekken.

Opvallend

Trainer Danny Buijs koos voor drie wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd bij FC Utrecht. De opvallende afwezige was Alen Halilovic. Hij stond dit seizoen elke competitiewedstrijd in de basis, maar zat tegen AZ op de bank. Ook Kristoffer Peterson moest vanaf de bank toekijken en Dimitris Siovas ontbrak in de Fortuna-selectie. Mitchell Dijks, Alessio Da Cruz en Iñigo Córdoba stonden in de basis.

Ruben van Bommel

Fortuna had de eerste 18 minuten niets in te brengen tegen AZ, dat vlot combineerde en een aantal kansen creëerde, vooral via de linkerkant via Ruben van Bommel. Maar Fortuna was een stuk effectiever. Na balverlies van AZ passeerde Córdoba drie spelers én de keeper en zette hij Fortuna op voorsprong: 1-0. De thuisploeg had na het openingsdoelpunt een sterke fase, zonder dat dat in grote kansen resulteerde. Richting het einde van de eerste helft werd AZ weer wat sterker, maar de Sittardse voorsprong kwam voor rust niet meer echt in gevaar.

Uit het niets

De tweede helft bracht het eerste kwartier weinig spektakel, maar dat werd goedgemaakt in het resterende halfuur. Dat begon voor Fortuna niet goed. In de 63e minuut kwam AZ uit het niets op gelijke hoogte. Fortuna-goalie Michael Verrips zat mis bij een hoekschop en Vangelis Pavlidis wist wel raad met de rebound: 1-1. Het gaf AZ nieuwe moed en ook meer kansen. De beste kans was er voor Myron van Brederode die de bal in een keer op zijn schoen nam en de lat raakte.

Lat

Daarna meldde Fortuna zich weer wat meer in het spel en werd ook door de Sittardenaren het aluminium geraakt. Eerst raakte Justin Lonwijk de lat en daarna deed Kaj Sierhuis dat nog eens. De spits stond wel buitenspel bij zijn poging. Fortuna en AZ wilden zich niet neerleggen bij een puntendeling en een leuk slotkwartier diende zich aan, waarbij het spel op en neer golfde.

90e minuut

Grote kansen kwamen er niet meer en het duel stevende af op een gelijkspel, maar in de 90e minuut ging het alsnog mis voor Fortuna. Dani de Wit stond volledig vrij bij een verre inworp en kon binnenschieten: 1-2. Invaller Halilovic kreeg nog de kans op de 2-2, maar AZ-doelman Matthew Ryan bracht redding.

24 punten

Zo blijft Fortuna Sittard op 24 punten staan op de ranglijst. Volgende week wacht een uitduel bij RKC Waalwijk, dan kan de ploeg van Danny Buijs een nieuwe stap zetten richting handhaving.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!