Duivenmelkers zien zich steeds meer als atletentrainers

Een sportduif kan wel 1000 kilometer naar huis vliegen. © L1 (Maurice Jessen)
Vroeger zag je ze overal: duivenhokken achter de woning van duivenmelkers. Tegenwoordig is dat een stuk minder. Dat wil niet zeggen dat de beoefenaars van de duivensport minder fanatiek zijn dan hun voorgangers.
De Limburgse duivenmelkers hebben wereldwijd een goede naam hoog te houden.

Prijzen

Jacky Warnier is met zijn 40 jaar in de duivensport één van de jongere talentvolle duivenmelkers. Ondertussen grossiert hij in prijzen die hij wint met afstandswedstrijden. "Met wind mee kunnen ze wel 125 kilometer per uur halen. Maar het mooiste is als de duiven er voor moeten werken om thuis te komen", laat de duivenmelker uit Eijsden weten.

Atletentrainer

Warnier traint zijn duiven iedere dag. "Ze moeten elke dag een beetje vliegen, dat kost toch snel een paar uurtjes." Harry Roks, bestuurslid van afdeling Limburg vindt dat duivenmelkers tegenwoordig best 'atletentrainer' genoemd mogen worden. "Het kost heel veel tijd en doorzettingsvermogen om een duif uiteindelijk wedstrijd klaar te krijgen. Je moet ze steeds verder weg brengen. En dan kijken of hij ook steeds weer terugkomt."

Geheimzinnig

Over de voeding van duiven wordt door de duivenmelkers altijd een beetje geheimzinnig gedaan. Eddy Noël heeft met zijn opgedane kennis zelfs een bedrijf opgezet. In het assortiment heeft hij wel twintig verschillende soorten zeer uitgebalanceerd duivenvoedsel. "Afhankelijk van de afstand moet het voedsel aangepast worden. Een duif die die meer dan duizendkilometer over de Pyreneeën heen moet vliegen heeft ander voedsel nodig dan een sportduif die binnen een paar uur thuis is. Vooral het evenwicht tussen de vetten, koolhydraten en eiwitten is zeer belangrijk", laat Noël weten.

Werelddelen

De kwaliteit van de Limburgse sportduiven heeft ondertussen ook de aandacht van duivenliefhebbers uit andere werelddelen bereikt. Vooral rijke Chinezen weten de weg naar onze provincie te vinden. "Ze zijn geïnteresseerd in duiven die heel veel prijzen halen en daardoor stijgen in waarde. Hoe hoog die waarde is? Wat de gek er voor geeft", is de terechte conclusie van Jacky Warnier. Op de Olympiade van de duivensport in het MECC in Maastricht, afgelopen januari, was er een sportduif aanwezig met een geschatte waarde van 1,2 miljoen euro. "Ik weet niet of er een gek is die dat bedrag voor een duif gaat uitgeven", zegt Warnier.

Rijke Chinezen

Sandra Willems uit Swalmen heeft ook gehoord dat de Chinezen zulke absurde bedragen voor duiven neerleggen. "En ze kunnen de duiven niet eens loslaten, want je weet niet of ze dan terug komen. Maar ik denk ook niet dat ze helemaal terug naar Nederland vliegen", zegt ze lachend. "Het is voor hun te hopen dat de jongen die er uit komen net zo goed zijn." Sandra is niet echt gecharmeerd van de aanpak van de rijke Chinezen. "Bij mij zijn nog geen Chinezen aan de deur geweest, laten we dat ook zo houden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!