Wielerorganisaties uiten zorgen in brandbrief

Deelnemers Amstel Gold Race in Vijlen © Kim Langeslag
De organisaties van zeven Limburgse toertochten hebben gezamenlijk een brandbrief gestuurd naar vijf Zuid-Limburgse gemeenten. Daarin roepen ze op om het gesprek aan te gaan om ook in de toekomst wielerevenementen te kunnen organiseren.
De brandbrief is een reactie op het voorstel van de gemeente Vaals om grote wielertoertochten in de gemeente te weren. Komende maandag behandelt de gemeenteraad van Vaals dit plan.

Afspraken

De organisaties zijn verbolgen over het plan omdat er duidelijke afspraken zijn gemaakt tussen organisatoren, gemeenten, politie en veiligheidsregio. Het plan, getiteld 'Grensoverschrijdend wielerbeleid', is in 2022 nog aangepast tot volle tevredenheid van alle partijen, inclusief de gemeente Vaals. Volgens de organisaties is de drukte in het Heuvelland niet te wijten aan toertochten maar ook aan de toename van e-bikers, scooters, motoren, auto's en oldtimertochten. Ook stellen de organisaties in de brandbrief dat het aantal deelnemers aan toertochten de laatste jaren flink is afgenomen en benadrukken ze de economische impuls die wielertoertochten hebben voor de regio.

Oproep

In de brandbrief roepen de organisaties de burgemeesters van Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen en Valkenburg aan de Geul om de gemeente Vaals te houden aan het ondertekende wielerbeleid. De gemeente Gulpen-Wittem heeft eerder al de gemeenteraad van Vaals opgeroepen niet akkoord te gaan met het voorstel.

Gesprek

Daarnaast wordt de vijf gemeenten gevraagd om eerder te kijken naar het aantal deelnemers dat daadwerkelijk over de diverse wegen rijdt. Bijvoorbeeld in de toertocht van de Amstel Gold Race rijden 9500 deelnemers door de gemeente Vaals, en niet alle 15.000 toerfietsers. Op dit moment maken gemeenten gebruik van de zogenoemde categorie-indeling die enkel kijkt naar het totaal aantal deelnemers. De organisaties willen graag op korte termijn in gesprek met de gemeenten om de samenwerking te verbeteren.

De zeven Limburgse toertochten die de brandbrief hebben ondertekend zijn de Amstel Gold Race, Volta Limburg Classic, Eroica Valkenburg, Bart Brentjens Challenge, Wielerfestival Cauberg, Limburgs Mooiste en Mergelheuvelland 2-daagse. Daarnaast staat ook de naam ODS Vitaal onder de brandbrief. De organisaties noemen zich samen Velo-T.

Sneeuwbaleffect

De grootste toertocht van onze provincie is de Amstel Gold Race. Koersdirecteur Leo van Vliet uit zijn zorgen over het plan van Vaals en vreest voor een sneeuwbaleffect. Hij benadrukt het economisch belang van de toertocht in combinatie met de wedstrijd.

Horeca

Eerder deze week stuurde onder andere Koninklijke Horeca Nederland al een brief naar de gemeenteraad en het college met de oproep niet in te stemmen met het voorstel om wielertochten te weren. Zij hebben grote twijfels of er voldoende rekening wordt gehouden met de impact op de economie en de werkgelegenheid. "Zorgvuldig bestuur vereist dan ook dat deze belangen serieus moeten worden meegenomen en meegewogen."

Gemeente Vaals

De gemeente Vaals heeft aan L1 laten weten op dit moment niet te willen reageren op de brandbrief en de commotie die is ontstaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!