Van schaduw naar spotlight: het werk begint voor Verstappen

Max Verstappen in het slot van het Formule 1-seizoen van 2023. © Red Bull Content Pool
Drievoudig wereldkampioen Max Verstappen staat aan de vooravond van een nieuw Formule 1-seizoen. Na weken fysieke voorbereiding in de relatieve luwte, wacht nu een mediacircus, gevolgd door de eerste serieuze meters in zijn nieuwe Red Bull Racing-bolide: de RB20.
Verstappen heeft er al een eerste ritje in het nieuwe racemonster op zitten.

200 kilometer

Dat deed de Limburger dinsdag tijdens de zogeheten shakedown op het circuit van Silverstone, dat in de buurt ligt van de Red Bull-fabriek. Die shakedown is een filmdag waarop de coureurs, in lijn met het Formule 1-reglement, maximaal 200 kilometer in de gloednieuwe auto mogen afleggen.

Testen

Dat klinkt wellicht als veel, maar is voor de rijders een schijntje. Het komt effectief neer op een rit van een uur. Verstappen kan zijn bolide over een week echt op de proef gaan stellen tijdens de officiële testdagen, die gepland staan van 21 tot en met 23 februari. Dan krijgt het Formule 1-veld gedurende drie dagen een eerste indicatie van de onderlinge verhoudingen. Het zijn de enige testdagen in de aanloop naar het eerste raceweekend, ook in Bahrein, van 29 februari tot 2 maart.

Helm

Via Bahrein en een hele trits andere GP's hoopt Verstappen zijn vierde wereldtitel op rij te pakken; iets waar hij ook bij de presentatie van zijn nieuwe helm, die drie sterren bevat, geen misverstand over liet bestaan. "Vorig jaar waren het er twee, dit jaar drie, en hopelijk kan ik jullie er volgend jaar vier laten zien", aldus Verstappen, die opnieuw in een helm met de nationale driekleur rood-wit-blauw rijdt. Hier en daar zijn kleine veranderingen te zien. "Meer chroomlijnen en een matwitte afwerking. Het is een erg gave combinatie. Zoals altijd kun je de leeuw weer bovenop vinden."
"Het is meer een soort terugblik naar hoe ik mijn racecarrière op 4-jarige leeftijd begon", aldus Verstappen. "Het zorgt ervoor dat er meer details van vroeger op zitten. Voor mij is een helm heel persoonlijk, het ziet er goed uit."

Presentatie

De helm is vooral leuk voor de uitstraling, maar de auto is cruciaal voor de prestaties, weet ook Verstappen. Donderdagavond kan de wereld de eerste glimp opvangen van de RB20 wanneer Red Bull de 'nieuwe' auto presenteert. En 'nieuw' is in dit geval een relatief begrip, want de verfijnde aerodynamische en technische noviteiten zal het team niet zomaar prijsgeven. Het is vooral een promotioneel moment waarop de nieuwe kleurstellingen en sponsoren in de spotlight staan. Christian Horner, de Red Bull-teambaas die onder vuur ligt na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, is naar verwachting bij dat evenement aanwezig.

Veranderingen

Verstappen liet onlangs al doorschemeren dat de bolide die Red Bull donderdag presenteert heel erg op de wagen van vorig seizoen zal lijken. Op de echte veranderingen is het dus waarschijnlijk nog een weekje wachten, want tijdens de testdagen moeten de teams wel degelijk met de billen bloot. Dan begint dus het échte werk voor Verstappen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!