Sport

Mark van Bommel trainer van het jaar in België

Mark van Bommel voorafgaand de uitreiking in Antwerpen © ANP
Mark van Bommel is verkozen tot Trainer van het Jaar in België. Dat gebeurde donderdagavond tijdens het Belgisch Voetbalgala.
Tijdens een groots opgezette liveshow in de TV-studio's van de Belgische zender VTM ontving Van Bommel zijn prijs uit handen van Jean-Marie Pfaff. De voormalig doelman van de Rode Duivels is net als Van Bommel oud-speler van Bayern München

Besef

"Het is bijzonder om als Nederlander deze prijs te winnen in België. Ik had dit niet kunnen bereiken zonder de mensen met wie ik dagelijks samenwerk. Afgelopen seizoen was uniek." Uit die staf waren Heerlenaar en fysieke trainer Egid Kiesouw, assistent-coach Jürgen Dirx en video-analist Alex Abresch aanwezig op het gala om te delen in de vreugde.
Verder nam Van Bommel de gelegenheid om ook het thuisfront te bedanken: "Mijn ouders, maar uiteraard ook mijn vrouw en drie kinderen. Toen de titel uit zicht leek, maakten zij me er van bewust dat het nog zou kunnen lukken."

Bekroning

Voor de coach uit Meerssen was het nog maar eens de bekroning van een ongekend debuutseizoen in het Belgische voetbal. Hij pakte alle hoofdprijzen en daarmee werd het een gedenkwaardige voetbaljaargang. In april werd KV Mechelen verslagen in de finale om de Beker van België. Begin juni loodste Mark van Bommel zijn team in een bloedstollende ontknoping op de laatste speeldag naar de landstitel. Dat kampioenschap betekende ook het debuut in de Champions League. Antwerp sneuvelde in de groepsfase in een poule met FC Barcelona, FC Porto en Sjaktar Donetsk. Tussendoor won de ploeg uit de havenstad wél nog de Belgische Supercup.

Prijzenpakker

De titel 'Trainer van het Jaar' is ook een persoonlijke bekroning op zijn meest succesvolle jaar als trainer. Van Bommel is pas sinds 2018 hoofdcoach in het het betaalde voetbal, maar bij PSV en Vfl Wolfsburg moest hij dat telkens doen zonder prijs en met een voortijdig einde. In zijn carrière als speler was hij zéér succesvol en won hij diverse landstitels met onder meer PSV, Bayern München en AC Milan. Met FC Barcelona won hij ook de Champions League in 2006. Als speler van het Nederlands elftal kwam hij tot 79 interlands.

Play-offs

Het huidige seizoen met zijn ploeg Antwerp verloopt wisselvallig. Het team staat op de zesde plaats en strijdt om een plek in de play-offs die gaan om het kampioenschap. Dit weekend wordt in België de competitie hervat. Voor Van Bommel & co begint dat dan met een thuiswedstrijd tegen Charleroi.

Historisch

Ook Fortuna Sittard sprak een woordje mee in Antwerpen, want Tessa Wullaert won de Gouden Schoen bij de vrouwen. Ze ontving de prijs uit handen van premier Alexander de Croo. De aanvoerder en vedette van Fortuna Vrouwen is in België de Grande Dame van het vrouwenvoetbal en won de belangrijkste prijs in het Belgische voetbal voor de vierde keer. Dat is een record "Deze prijs is altijd mooi," zei Wullaert in haar dankwoord. "Het was een mooi jaar, zonder blessures. Een goede Nations League-campagne met de Red Flames en daarnaast ook prima gepresteerd met Fortuna. Dat we in het eerste jaar van het bestaan direct derde werden in de Eredivisie mag je in alle opzichten historisch noemen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!