Fortuna doet zichzelf tekort tegen Sparta en verliest

Fortuna-verdediger Dimitrios Siovas in duel tegen Sparta © Niels van Renen
Fortuna Sittard heeft de eerste competitiewedstrijd van 2024 verloren. Sparta was in Sittard te sterk: 0-2.
Fortuna, dat in eigen huis zo sterk presteert dit seizoen, vergat zichzelf met name in de eerste heft te belonen. En ook het verhaal van de gemiste strafschoppen blijft in het nieuwe jaar van kracht.

Kansen

In een evenwichtige eerste helft openden de gasten na ruim een half uur de score. Debutant Shunsuke Mito passeerde Koopmans met een schuiver vanaf 20 meter. Koopmans wist zich daarvoor al te onderscheiden op diverse pogingen van de Rotterdammers. Aan de andere kant toonde Sparta-keeper Nick Olij zijn kwaliteiten met een katachtige reflex op een kopbal van Ferati en zag een inzet van Alen Halilovic over verdwijnen. De thuisclub drukte, maar de scherpte ontbrak in de laatste minuut van de eerste helft toen ook Sierhuis de bal niet kon scoren.

Puzzel

Trainer Danny Buijs koos voor doelman Luuk Koopmans als vervanger van Ivor Pandur, die nog steeds niet officieel speler van Hull City is. Verder vulde de coach met Ariani Ferati en Ragnar Oratmangoen de gaten die belangrijke puzzelstukken Deroy Duarte (Afrika Cup) en Tijjani Noslin (geschorst) achterlieten.
Breekpunt
Waar Fortuna hoopte te kunnen voortborduren op het slot van de eerste helft, incasseerden de Sittardenaren direct na rust al de tweede treffer. Dit keer scoorde Sparta via invaller Metinho. Het bleek een breekpunt in de wedstrijd, want de thuisclub kon daarna geen échte vuist meer maken. Al schoot Halilovic in kansrijke positie hoog over.

Debuut

Met de komst van Kristoffer Peterson als invaller probeerde Buijs de aansluitingstreffer te forceren. De Zweed met veel Eredivisie-ervaring opgedaan bij onder meer FC Utrecht, Roda JC en Heracles, kon zijn debuut geen kleur geven.

Strafschop

Dat Mouhamed Belkheir twee minuten voor tijd een strafschop tegen paal schoot paste in het Sittardse verhaal van de avond. En zo is de start van 2024 slecht voor Fortuna Sittard. Komende week is er al snel kans op herstel als zowel woensdag als ook zaterdag Almere City de tegenstander is. Twee keer in Flevoland, eenmaal in de strijd om de KNVB beker en de andere keer in de Eredivisie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!