Dertig centimeter die nog altijd pijn doen bij Jan Janssen

Jan Janssen met zijn fiets uit 1967. © L1 (Maurice Jessen)
In 1967 verloor Jan Janssen tijdens de strijd om de regenboogtrui nipt van Eddy Merckx.
Op de streep in Heerlen kwam de nu 83-jarige Janssen toentertijd dertig centimeter te kort.

Achtervolging

Janssen weet zich 55 jaar later het koersverloop van de gehele dag nog nauwkeurig te herinneren. Maar niet alleen Janssen. Ook burgemeester Wil Houben van Voerendaal, die als klein jongetje in 1967 langs de kant van de weg stond. "Ik herinner mij uit die tijd dat er een kopgroep was en daarna niks. Na een tijdje kwam Jan Janssen. Dat ging ronde na ronde zo door." Houben was samen met ongeveer 300 wielerliefhebbers op het wielercafé in Voerendaal afgekomen. Jan Janssen werd tijdens de wieleravond bijgestaan door de oud-wielrenners Bennie Ceulen en Leo van Vliet.

Klein verschil

Janssen kwam uiteindelijk bij de kopgroep, maar had in de achtervolging veel energie verspeeld. "Dit was het", terwijl hij zijn twee wijsvingers een liniaallengte uit elkaar houdt. De afstand die Merckx in de eindsprint op hem voor bleef. De Spanjaard Ramón Sáez werd derde.

Bergseweg in Voerendaal

De Bergseweg in Voerendaal was tijdens het wereldkampioenschap in Limburg scherprechter. De klim moest op zondag 3 september 1967 liefst 20 keer beklommen worden. "Die klim was niet heel steil, maar omdat we hem zo vaak omhoog moesten rijden werd hij toch wel slopend. En als je dan boven kwam had je ook nog de wind van af de kant", weet Janssen nog precies. Hij weet ook nog dat hij tijdens de achtervolging op die beklimming door de toeschouwers steeds luidkeels werd aangemoedigd. "Op de Bergseweg stonden de supporters rijen dik en ze schreeuwden mij steeds naar boven. Dat gaf mij een enorme stimulans."

Tourwinst

Achteraf leverde de tweede plaats in Heerlen Janssen een jaar later de Tour-zege op. "Als ik in Heerlen wereldkampioen was geworden had ik een jaar later de Tour niet gereden. Dan had ik een heel ander programma gekregen van de ploegleiding, zonder Ronde van Frankrijk. Maar ik reed de Tour wel en won die ook nog." Toch kan het winnen van de Tour in 1968, als eerste Nederlander, het mislopen van de wereldtitel in Heerlen nog steeds niet helemaal compenseren. "Als je met drie fietslengtes verliest. Daar kun je vrede mee hebben. Maar op dertig centimeter! Dat is hard hoor", besluit Janssen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!