Veldrijder Rijvers uitgegroeid tot vaste waarde in Oranje

Max Rijvers © L1 (Maurice Jessen)
Veldrijder Max Rijvers rijdt komend weekend in het oranje-tenue de wereldbekerwedstrijd in het Belgische Namen.
De 17-jarige wielrenner is dit seizoen uitgegroeid tot een vaste waarde in de Nederlandse selectie van bondscoach Gerben de Knegt.

Europees kampioenschap

"Dat was ook één van mijn doelstellingen dit seizoen, om mezelf in de kijker te rijden bij de bondscoach", zegt Rijvers na een intensieve training. Na vijf achtereenvolgende top-10 klasseringen, in hoog aangeschreven internationale veldritten, kon de bondscoach er in november ook niet meer om heen om Rijvers mee te nemen naar het Europees kampioenschap in Pontchâteau.

Snelle groei

De Europese titelstrijd in Frankrijk was, ondanks zijn 34e plaats, vooral een leerzame ervaring voor de uit Lottum afkomstige wielrenner. Trainer Rob Ruijgh is enigszins gereserveerd voor wat betreft de snelle groei die de renner dit seizoen doormaakt. "We zijn ons bewust van de stappen die we nog willen maken richting de toekomst. In ieder geval maken we progressie binnen de procesdoelen die we hebben gesteld", zegt Ruijgh.

Koersverloop

Tijdens wedstrijden is het voor Rijvers soms lastig om het koersverloop te analyseren. Rob Ruijgh, tevens zijn ploegleider bij Cycling Team RR, staat hem bij met adviezen. "Je merkt dat Rob als voormalig beroepsrenner veel ervaring en gevoel voor de koers heeft. Hij geeft mij goede tips wanneer wel, maar ook wanneer het beter is om niet te reageren op aanvallen van andere renners", legt Rijvers uit.

Zuid-Limburg

Rijvers merkt zelf dat hij in sommige wedstrijden met een sterk deelnemersveld nog net iets te kort komt. Om dat gat met de concurrentie te dichten komt Rijvers regelmatig vanuit zijn woonplaats Lottum naar Zuid-Limburg. Onder begeleiding van trainer Ruijgh werkt hij een aantal pittige trainingssessies af. Eén van de onderdelen is op vol vermogen de beklimming van de Slingerberg in Geulle. "Dit soort trainingen vind ik geweldig", hijgt een totaal buiten adem zijnde Rijvers. "Het zijn de zwaarste trainingen maar tevens ook de leukste."

Geen keuze

Ondanks zijn goede vorderingen als veldrijder wil Rijvers op dit moment nog geen keuze maken tussen het veld en de weg. "Ik vind beide disciplines op dit moment nog leuk. Het is ook heel erg goed naast elkaar te combineren, als ik ook maar genoeg rustperiodes in mijn schema opneem." Wat dat betreft heeft hij Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Thomas Pidcock als voorbeeld, dat je zowel in het veld als ook op de weg succesvol kunt zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!