Invallers redden Fortuna bij FC Groningen

Tijjani Noslin heeft diep in blessuretijd de winnende gescoord © Niels van Renen
Fortuna Sittard heeft aan de uitwedstrijd bij FC Groningen drie punten overgehouden. Invaller Paul Gladon kopte de 1-1 in de 78e minuut in het Groningse doel en zes minuten later scoorde diezelfde Gladon de 1-2. In blessuretijd werd het eerst 2-2, voordat invaller Tijjani Noslin in extremis de winnende scoorde (90+5').
In Groningen stonden zondagmiddag directe concurrenten tegenover elkaar. Beide ploegen hadden in 13 wedstrijden 12 punten verzameld, net genoeg om boven de degradatiestreep te verkeren. Het belang van de wedstrijd was duidelijk.

Rustig

Julio Velázquez had rechts voorin een plek gereserveerd voor Rémy Vita, zijn eerste basisplaats. Omdat Mats Seuntjens, Dimitrios Siovas en Oguzhan Özyakup geblesseerd afhaakten, keerden Cole Bassett en Arianit Ferati terug in het elftal. Burak Yilmaz nam na een schorsing zijn positie als aanvoerder in de spits weer in.
Fortuna startte geconcentreerd aan het duel dat een rustig verloop in de openingsfase kende. Na een kwart wedstrijd voerde Groningen de druk op de Fortuna-defensie op. Een gele kaart voor de Fortuna-trainer zorgde voor enige commotie, in tegenstelling tot het gecontroleerde voetbal. Net voor rust opwinding in de met ruim 21.000 toeschouwers goed gevulde Euroborg. Ricardo Pepi kreeg een op maat teruggelegde bal van Ragnar Oratmangoen. Als echte spits liet Pepi die kans niet onbenut, 1-0 (44').

Gladon

Eerst werd de niet meer fitte Vita vervangen door Tijjani Noslin. Na bijna een uur wisselde Velázquez ook Bassett en Inigo Córdoba voor Paul Gladon en Úmaro Embaló. Veel veranderde dat in eerste instantie nog niet aan het spel van Fortuna. In een fase waarin Fortuna matig speelde, werd vrijwel niets gecreëerd. Vrijwel, want in de 78e minuut maakte invaller Paul Gladon de gelijkmaker, 1-1. Zes minuten later scoorde Gladon opnieuw tegen zijn oude club en zette Fortuna op voorsprong.
Nadat de 90 minuten gespeeld waren, volgden zeven minuten extra tijd. In de eerste minuut van de blessuretijd was het raak voor Groningen. Florian Krúger scoorde de 2-2. Nog was het niet gedaan, want Tijjani Noslin schoot uit een hoekschop de winnende binnen. Een positief einde van de laatste competitiewedstrijd van dit jaar voor Fortuna.

Ranglijst

Fortuna stijgt voorlopig naar de elfde positie op de ranglijst. Zondagavond wordt nog het duel tussen Go Ahead Eagles en Vitesse gespeeld. Ook dat duel is nog van invloed op de klassering, net als mogelijk de Rotterdamse ontmoeting tussen Feyenoord-Excelsior.

Stop

In de eredivisie volgt een stop vanwege het WK in Qatar. De competitie ligt bijna twee maanden stil en wordt hervat, wat Fortuna betreft, zaterdagavond 7 januari 2023. Go Ahead Eagles is dan in Sittard de tegenstander. Een week later, zondagmiddag 15 januari, speelt Fortuna weer in eigen stadion. PSV komt dan op bezoek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!