Smits leidt Oranje naar ruime winst op Noord-Macedonië

Inger Smits in actie tegen Noord-Macedonië © ANP
De Nederlandse handbalsters hebben ook hun tweede groepswedstrijd op het Europees kampioenschap gewonnen. Inger Smits uit Geleen was topschutter met zeven treffers.
De ploeg van bondscoach Per Johansson was in Skopje veel te sterk voor gastland Noord-Macedonië: 30-15. Bij rust leidde Oranje met 17-9. Met 4 punten uit twee wedstrijden is Nederland, met Inger Smits en Harma van Kreij uit Venray, al zeker van een plek in de hoofdronde.

Effectief aanvalsspel

Smits nam tegen Noord-Macedonië de ploeg bij de hand. Ze scoorde al haar zeven doelpunten in de eerste 30 minuten en droeg daarmee aanzienlijk bij aan de score van Oranje. Na 7 minuten stond Nederland al met 6-1 voor dankzij snel en effectief aanvalsspel. De thuisploeg deed sporadisch wat terug. Keepster Yara ten Holte zorgde na een redding vaak voor de snelle uitbraak en met een geruststellend gat van 8 doelpunten verschil ging Oranje de rust in.

Moeizamer

In de tweede helft ging het aanvankelijk wat moeizamer in de aanval, maar het Nederlandse team hervond na een minuut of 10 het ritme uit de eerste helft en bouwde geleidelijk aan de voorsprong verder uit. Dat was mede te danken aan de routiniers Laura van der Heijden en Debbie Bont, die met respectievelijk vier en zes goals trefzeker waren.

Flink wisselen

Vedette Estavana Polman liet af en toe een glimp zien van haar oude vorm en wierp een paar ballen strak tegen het net. De talentvolle Kim Molenaar mocht haar EK-debuut maken. Bondscoach Johansson kon in het laatste deel van de wedstrijd, toen de tegenstander al was uitgeblust, flink wisselen en alle speelsters wat minuten laten maken.

Meer diepte

Uitblinkster Smits was blij met de ruime zege. "We hadden een betere samenwerking in de dekking en speelden met meer diepte", zei de opbouwspeelster bij Ziggo Sport. "Wat dat betreft was deze wedstrijd een goede oefening voor het duel met Frankrijk. Als je wint met dubbele cijfers, kun je tevreden zijn. Het is ook duidelijk dat de ploeg heel fit is. Ik heb in ieder geval lekker veel gerend."

Nipt gewonnen

Het Nederlandse vrouwenteam won zaterdag de eerste wedstrijd tegen Roemenië nipt met 29-28. Nederland eindigde twee jaar geleden op een teleurstellende zesde plaats op het EK. Het jaar daarvoor was de ploeg nog wereldkampioen geworden. In 2018 veroverde Oranje brons op het EK en in 2016 werden de handbalsters tweede op het toernooi.
Oranje speelt woensdag zijn derde en laatste wedstrijd in de groepsfase tegen olympisch kampioen Frankrijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!