Sportdag voor mensen met beperking: 'Meer dan alleen sport'

Rolstoelhandbal was één van de onderdelen op de sportdag in De Haamen. © L1
250 sporters met een beperking hebben ernaar uitgekeken: de grote sportdag woensdag in sporthal de Haamen in Beek.
"Het is zoveel belangrijker dan het sporten alleen", legt Sharon Walraven van Stichting De Haamen uit. "Het is het sociale contact, met elkaar samen, de sfeer en het plezier. Het brengt zoveel meer dan alleen dat sporten."
Sportactiviteiten
Amanda Klein van de Stichting Bijzonder in Beweging is blij dat ze de organisatie weer rond heeft. Door het jaar heen organiseert ze meer dan 40 activiteiten door heel Limburg en brengt op die manier elke week honderden mensen met een verstandelijke beperking in beweging. Deze sportdag is één van de jaarlijkse hoogtepunten.

Voorzieningen

De keuze voor sporthal De Haamen is niet willekeurig. Het sportcomplex heeft alle voorzieningen in huis om sporters met een beperking te bedienen. Als rolstoeltennister behoorde Walraven vroeger tot de wereldtop: ze weet als geen andere wat sporters nodig hebben. Toch denkt ze dat er voor het sportpark de komende tijd nog wel enkele uitdagingen zijn. Ze wil via een grotere naamsbekendheid nog meer sporters met een beperking richting Beek halen.

Populaire bokskampioen

Een van de aanwezigen woensdag is voormalig bokskampioen en ambassadeur Bijzonder in Beweging Arnold Vanderlyde. Hij mag talloze keren de bokshouding aannemen om op de foto te gaan. De bokser weet uit eigen ervaring hoe belangrijk sporten is, zeker voor mensen met een beperking. "Mijn broer, die anderhalf jaar jonger is, heeft ook een beperking. Geen verstandelijke maar een lichamelijke. Ik heb zelf daardoor thuis ervaren hoe belangrijk sporten is, zeker voor deze mensen die vandaag hier aanwezig zijn", vertelt hij. "Als je beweegt, ben je veel fitter en kun je ook veel beter de klappen opvangen."

Bijzonder optreden

Ander vertier werd in de pauze door deelnemer Harrie geboden. In de ochtend werkte hij in zijn Fortuna-shirt alle spellen af, maar in de pauze sommeert hij de geluidsman om maak me gek van Gerard Joling door de geluidsinstallatie te laten schallen. Met volle overtuiging gezongen en met een wervelende show kreeg hij zijn medesporters al snel in een polonaise op de sportvloer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!