Vooruitblik: Grote Limburgse inbreng Tour de France Femmes

Het peloton op de Champs-Élysées tijdens een eerdere editie van La Course © Orange Pictures
Na jaren wachten staat er zondag weer een volwaardige Tour de France voor vrouwen op het programma. Vier Limburgse rensters staan zondag aan de start in Parijs.
Daarnaast komen ook drie Limburgse ploegen aan het vertrek voor een koers die acht dagen door Noord-Frankrijk trekt.

2003

De laatste volwaardige Tour de France voor vrouwen stond in 2003 op het programma. Wie op internet gaat zoeken naar de geschiedenis van de vrouwentour zal ook nog edities tegenkomen van 2005 tot en met 2009, maar die jaren werden niet als volwaardig gezien omdat de Tour nog maar enkele ritten kende en ook het deelnemersveld niet bepaald sterk was.

La Course

Na lang aandringen van onder meer Marianne Vos kwam in 2014 La Course op het programma. Een eendagskoers waarbij de rensters een paar uur voor het mannenpeloton op hetzelfde parcours reden. Het bleek, mede door de groeiende populariteit van het vrouwenwielrennen, de opmaat naar een volwaardige rittenkoers.

Vier Limburgers

En dus staan zondag 144 rensters aan de start van de Tour de France Femmes, met daarbij vier Limburgers. Pauliena Rooijakkers uit Venray is geselecteerd door haar ploeg Canyon/SRAM Racing. Rooijakkers kan goed bergop en zal een belangrijke steunpilaar zijn voor kopvrouw Katarzyna Niewiadoma. Sabrina Stultiens uit Meijel komt voor Liv Racing naar de Tour. De Limburgse krijgt grotendeels een vrije rol in Frankrijk.

Triatlon

Parkhotel Valkenburg, een van de drie Limburgse ploegen, heeft Quinty Schoens uit Stein geselecteerd. Ze was enigszins verrast toen ze hoorde dat ze in de Tourselectie zat. Schoens, van origine triatlete, kunnen we vooral verwachten in de bergetappes. Eva van Agt completeert het kwartet aan Limburgers. De kleindochter van voormalig premier Dries van Agt is pas een paar maanden profrenster voor Le Col-Wahoo, maar mag nu al mee naar de Tour. Van Agt, wonende in Maastricht, zal vooral ervaring willen opdoen in Frankrijk.

Limburgse ploegen

Er doen ook drie Limburgse ploegen mee aan de Tour de France Femmes. Naast het eerdergenoemde Parkhotel Valkenburg staat Team DSM aan de start met onder meer sprintster Lorena Wiebes. Zij is een van de favorieten om zondag de eerste gele trui te veroveren. Ook SD Worx is present. Ze hebben misschien wel de sterkste ploeg met namen als Lotte Kopecky en Chantal Van den Broek-Blaak. Met Demi Vollering en Ashleigh Moolman hebben ze ook twee favorieten voor de eindzege in het team.

Topfavoriet

Maar de absolute topfavoriet is Annemiek van Vleuten. De 39-jarige renster van Movistar won onlangs de Ronde van Italië en lijkt bergop de sterkste vrouw van het peloton. Andere favorieten voor de eindzege zijn Marta Cavalli, de winnares van de Amstel Gold Race van dit jaar, Elisa Longo Borghini, Juliette Labous, Cecilie Uttrup Ludwig en de eerder genoemde Niawiadoma.

Gravelwegen

De organisatie heeft een uitdagend parcours samengesteld. Alleen een individuele tijdrit ontbreekt. De eerste etappe vindt plaats op het lokale parcours op en rondom de Champs-Élysées in Parijs, een paar uur voordat de mannen hun laatste kilometers rijden van de editie van 2022. Na een waarschijnlijke koninklijke sprint gaat het vrouwenpeloton richting de Vogezen met afwisselend vlakke etappes en heuvelritten. De vierde etappe is er een om naar uit te kijken. Dan rijden de vrouwen deels over gravelwegen.

Vogezen

In het slotweekend staan er twee bergritten op het programma in de Vogezen. Zaterdag zijn er drie bergen van eerste categorie opgenomen in het parcours in de de richting van Le Markstein. Zondag kan het hele klassement nog overhoop worden gegooid met wederom twee beklimmingen van eerste categorie. Bovenop de tweede wordt gefinisht: La Super Planche des Belles Filles. Met name de laatste kilometer, die wordt verreden op een onverharde weg, kan zorgen voor veel verschillen. Die kilometer kent namelijk een stijgingspercentage van 24 procent.

L1

Na jarenlang de mannen op de voet te hebben gevolgd, volgt L1 dit jaar de Tour de France voor vrouwen. Tour de Limbourg is vanaf zaterdag elke dag om 18:00 uur te zien op L1 Televisie. Presentator Maurice de Heus en vaste analist Vera Koedooder ontvangen elke dag gasten in Houthem. Verslaggever Kim Langeslag is in Frankrijk en zit dicht op de koers. Daarnaast is ook alles over de Tour de France Femmes te volgen via 1Limburg en de socials van L1, 1Limburg en 1Limburg Sport.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!