Tour-vooruitblik: wordt dit de dag van Tom Dumoulin?

Tom Dumoulin start maandag in de witte trui. © ANP/Bas Czerwinski
Maandag trekt het Tourpeloton dwars door België, van Antwerpen naar de Muur van Huy. Wordt dit de dag dat Tom Dumoulin het geel pakt?
De Maastrichtse renner heeft al aangekondigd een gooi naar het geel te zullen doen.

Zes seconden

Dumoulin start maandag als leider van het jongerenklassement in de witte trui. De achterstand op klassementsleider Fabian Cancellara bedraagt slechts zes seconden, die op nummer twee Tony Martin drie seconden. Er zijn dus kansen, weten ze ook bij Giant-Alpecin. Dumoulin zelf ziet ook mogelijkheden. "Ik ben in principe de beste klimmer van de drie."

De etappe

Voor het eerst in de geschiedenis van de Tour de France ligt de finish bovenop de beruchte Muur van Huy. Dichter bij onze provincie zal het wielerspektakel dit jaar niet komen. De verwachting is dan ook dat heel wat Limburgse wielerfans de grens over zullen steken om een glimp van de renners op te kunnen vangen.
De derde etappe in de Tour de France voert van Antwerpen naar Huy.

Valverde

Topfavoriet voor de eindzege lijkt de Spanjaard Alejandro Valverde. Hij won dit jaar én vorig jaar de Waalse Pijl, die traditiegetrouw eindigt op de Muur van Huy. Maar een blik op het klassement leert dat de renner van Movistar al op 2 minuut 22 achterstand staat en dus geen bedreiging vormt voor Limburgs geel. Een andere renner die goede papieren lijkt te hebben is Peter Sagan, maar hij staat al op 27 seconden achter Dumoulin.
Toch maakt de goede uitgangspositie van Dumoulin een mogelijk succes in Huy nog bepaald geen eenvoudige opgave. Ook mannen als Kwiatkowski en Mollema zullen zich waarschijnlijk doen gelden. Maandagmiddag kunnen we rond de klok van vijf uur zien of de Dumoulin met de besten mee naar boven kan in de Waalse Ardennen.
Op de website van Dagblad de Limburger staat een achtergrondartikel over de Muur van Huy. 'De beruchte, loodzware Ardennenklim is niet alleen voor wielerfans heilig.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!