Mart Smeets: 'Roda JC heeft zijn ziel verkocht'

© L1/Riel Linssen
Oud-sportjournalist Mart Smeets vindt dat Roda JC de grootste fout heeft gemaakt door zijn ziel te verkopen aan 'een buitenlander die zogenaamd een zak geld bij zich heeft'.
Dat zei de media-goeroe uit Arnhem tijdens een theatercollege in het theater in Kerkrade waar hij zijn licht op business en topsport liet schijnen.

Triest verhaal
Mart Smeets volgt momenteel met lede ogen de verrichtingen van de betaald voetbal organisatie uit Kerkrade. "Ik heb het altijd zo'n triest verhaal gevonden. Roda heeft zijn ziel verkocht. Je had vroeger Nol Hendriks. Als er iets bijgelegd moest worden dan gingen ze naar 'ome Nol'. Iedereen wist dat Nol voor de club zorgde. Op het moment dat hij komt te overlijden, verkoopt Roda zijn ziel aan een of andere buitenlander die dan zogenaamd een zak geld bij zich heeft en de club ziet als een speeltje. Dat is de grootste fout die je als club zijnde kan maken."
Doe gewoon
Volgens Smeets is er maar één manier om 'de Koempels' te redden. "Deze club is van de koempels, de stad én van de provincie. En dat hoort ook zo te blijven. De enige manier om deze club te redden is dat de club weer in de handen van echte clubmensen terecht komt. Korotaev zit al een hele tijd vast. Dat is toch absurd?! Doe gewoon en zorg er weer voor dat deze club weer gezond wordt met échte Limburgers en mensen die achter deze club durven te staan."

Lelijker kleuren
"Geel en zwart zijn lelijke kleuren, maar bij Roda passen ze goed. Vitesse speelt ook in deze clubkleuren én ook zij hebben hun ziel aan een of andere idioot verkocht. Steeds meer clubs verkopen hun hele ziel en zaligheid aan dit soort gekken in de voetbalwereld. Niet doen! Roda JC moet ook gewoon lekker zichzelf blijven. Het is een ontzettende mooie club die hier zijn bestaan aan heeft te danken", zegt oud-medewerker van NOS Studio Sport.

Kump good
Smeets mist ook de goede oude tijd bij Roda JC. "Jullie hadden vroeger Gène Hanssen. Die stroopte zijn mouwen op, schopte drie spelers blind en Roda won dan vervolgens met 2-1. Waar zijn die mannen gebleven? Je authenticiteit is ontzettend belangrijk. Zeker nu voor Roda. Roda is een club uit Kerkrade met een speelveld in Kerkrade én supporters uit Kerkrade. De supporters zijn heilig. Roda moet sponsoren uit de omgeving gaan zoeken met één hele grote sponsor die de trots van de stad vorm wil gaan geven. Zoals Nol Hendriks dat vroeger deed. Dan 'kump 't good'!", zegt Mart Smeets in zijn beste Limburgs.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!