MVV en Fortuna boos op KNVB om maandagavondderby's

© iStock
MVV en Fortuna Sittard zijn in conflict geraakt met de KNVB over de speeldata van de derby's tussen beide clubs in het nieuwe seizoen.
Tot onvrede van de Limburgse eerstedivisieclubs is de burenstrijd, die in beide kampen als dé wedstrijd van het jaar wordt beschouwd, tweemaal op een maandagavond geprogrammeerd.

Grote teleurstelling

MVV - Fortuna is gepland voor maandag 30 november, Fortuna - MVV voor maandag 11 april. Zowel in Maastricht als in Sittard bestaat grote teleurstelling over beide speeldagen, omdat op de gebruikelijke vrijdagavond doorgaans beduidend meer supporters naar het stadion komen.

Tienduizenden euro's

Spelen op maandagavond kan volgens Fortuna-directeur Martin Masset, afhankelijk van de stand op de ranglijst, een negatief verschil maken van minstens drieduizend toeschouwers. Bij dat scenario lopen de Limburgse clubs tienduizenden euro's aan inkomsten mis.

Op tijd aangeven

MVV en Fortuna hebben de KNVB de voorbije dagen herhaaldelijk verzocht om het competitieschema aan te passen, maar de voetbalbond toonde zich onvermurwbaar. Volgens een woordvoerder van de KNVB hebben beide clubs en de gemeentelijke driehoek verzuimd om tijdig aan te geven dat de maandagavond als speeldatum niet wenselijk is.
De KNVB toont zich wel gevoelig voor de vrees van minder bezoekers bij de derby's. Om de kaartverkoop te stimuleren, zal de voetbalbond extra marketingacties op touw zetten.

Tijdstip vervroegen

Het voorstel van de KNVB om het aanvangstijdstip van de derby’s te vervroegen van 20:00 uur naar 18:00 uur, kon niet op goedkeuring van de clubs rekenen. Voor Fortuna was 19:00 uur wel een optie geweest, geeft directeur Masset aan. "Dan had je wellicht meer kinderen in het stadion kunnen krijgen. FOX wilde daar echter niet aan. Het bewijst maar weer hoe machtig de tv-zenders zijn."

Interlandweekend

Gezamenlijk hebben MVV en Fortuna nog voorgesteld om de derby’s te verplaatsen naar medio november en het paasweekeinde, wanneer het Nederlands elftal oefeninterlands zal spelen. Maar dit alternatief is door de KNVB van tafel geveegd. De huidige FIFA-regels laten volgens de bond niet toe om in een interlandweekeinde gelijktijdig wedstrijden in het betaalde voetbal te plannen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!