Ironman schrapt lange triatlon in Maastricht

© Jean-Pierre Geusens
De lange Ironman-triatlon in Maastricht gaat in 2019 definitief niet door.
Dat bevestigt organisator Vincent van der Stouwe in gesprek met L1.

'Weinig' deelnemers
Ironman was teleurgesteld in het aantal deelnemers, dat bleef steken op ruim 1500 atleten. De organisatie mikte op een minimum van 2000 deelnemers. Dat aantal werd ook in de vierde editie van augustus dit jaar niet gehaald. "De markt in Nederland is nog wat lastig voor de lange afstand triatlon", zegt Van der Stouwe op L1 Radio.

Olympische afstand

In plaats van de lange afstand komt er mogelijk een verkorte versie, de zogenoemde Olympische afstand. Die bestaat uit 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen.

Nieuwe aanwas

"We willen nu een gefaseerde groei in Nederland, eerst de Olympische afstand, dan nog eentje in Noord-Holland. En in Maastricht gaan we uiteindelijk misschien wel weer terug naar die lange afstand. Maar eerst moet het aantal atleten nog groeien," aldus Van der Stouwe.

Onderhandelingen

Maar de onderhandelingen over die kortere afstand met de moedermaatschappij in Frankfurt zijn nog niet helemaal rond. "Wat goed is, is dat het A-merk Ironman behouden blijft voor de regio, en het is nu aan Extra Leisure als licentiehouder om met een goed programma en parcours te komen", aldus Van der Stouwe.

Contract verlengd

Sinds 2015 organiseerde Zuid-Limburg het prestigieuze evenement met een zwemafstand van vier kilometer, 180 kilometer fietsen en een slotmarathon met finish op de Markt in Maastricht. In 2017 werd het contract met Ironman nog verlengd voor het jaar 2018, met een intentieverklaring voor 2019 en 2020. Na de Ironman van afgelopen jaar overwoog de organisatie om de wedstrijd in 2019 een maand op te schuiven naar september, met de hoop op meer deelnemers na de zomervakantie. Maar ook dat bleef onder de maat. De kogel is nu door de kerk; de originele Ironman-wedstrijd is definitief geschrapt.

Gehandicapt

Vier jaar Ironman in Limburg leverden memorabele sportmomenten op voor de Limburgse sporthistorie. Zo won Bas Diederen als eerste Nederlander een Ironman door in 2015 als eerste over de finish te komen in Maastricht, geëmotioneerd door het overlijden van zijn vader. In de editie van afgelopen jaar nam Mathon zijn gehandicapte vriend Glen mee op de monstertocht. Hun glorieuze finish in de nachtelijke uren markeren nu de laatste editie van de Ironman in Limburg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!