Geleense ijshockeyster Zwarthoed naar Zweden

© SDE
IJshockeyinternational Julie Zwarthoed uit Sweikhuizen speelt komend seizoen voor SDE in Zweden.
De 20-jarige Zwarthoed speelde de afgelopen jaren in het tweede team van de Eaters in Geleen. Ze wilde eigenlijk de eerste vrouwelijke speelster te worden in de Nederlandse ijshockey-eredivisie, maar kiest nu noodgedwongen voor een buitenlands avontuur.

Jongens wilden het niet

"Het is altijd mijn droom geweest om in de eredivisie van de mannen te spelen", legt Zwarthoed uit. "Er is een paar keer discussie geweest of ik wel of niet zou mogen meetrainen met het eerste team van de Eaters. Toen bleek dat sommige jongens niet wilden dat er een meisje mee zou trainen."
"Dat is zeker jammer. Maar ik kan die jongens ook wel begrijpen. Het is toch een mannensport. Als ik een jongen was geweest, zou ik het ook niet leuk vinden als er dan een dame op het ijs staat."

Na 17 jaar weg

De dochter van Eaters-coach Wil Zwarthoed kiest daarom eieren voor haar geld en vertrekt na 17 jaar (ze begon toen ze 3 was met ijshockeyen) bij Eaters. "Ik wil beter worden en groeien in mijn ijshockey. Dat houdt hier in Nederland op. Mijn liefde voor Eaters is echt supergroot, maar op dit moment moet ik wel kiezen om weg te gaan."

Hoogste niveau

Haar nieuwe club, SDE in Stockholm, komt uit in de hoogste Zweedse damescompetitie. "SDE speelt nu een paar jaar op het hoogste niveau in Zweden. Er zitten al twee speelsters van het Nederlands damesteam, dus dat is wel handig. We gaan er dit seizoen het beste van proberen te maken daar."
Dames-ijshockey is in Zweden een stuk populairder dan in Nederland, maar rijk wordt Zwarthoed niet van haar overstap. "Ik moet gewoon een baan ernaast zoeken om rond te kunnen komen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!