Lieke Martens in 2017: van talent naar superster

© Nike
Lieke Martens kon begin 2017 niet bevroeden dat ze in datzelfde jaar schouderklopjes zou krijgen van Cristiano Ronaldo, en naast Lionel Messi  in een privéjet kwam te zitten als beste voetbalster van de wereld.
De Oranje Leeuwin uit Bergen groeide dit jaar uit tot een wereldster. Ze begon het jaar nog als veelbelovend talent bij het Zweedse FC Rosengard. Daar viel de Limburgse al een tijdje op door haar spel. Op haast dansende bewegingen slalomde ze met gemak langs haar tegenstanders. Daarbij wist ze ook nog regelmatig het net te vinden.

Toptransfer

Haar talent bleef niet onopgemerkt. Voetbalgrootmacht FC Barcelona bood de Limburgse een contract aan. De aanvalster maakte zodoende een toptransfer naar de Catalaanse damesselectie, nadat ze in eigen land nog een glorieus EK speelde.

Financiële klapper

Niet alleen sportief, maar ook financieel maakte Martens een klapper. Bij de viervoudig kampioen van Spanje verdient ze naar verluidt zo'n 2 ton per jaar.

Publiekslieveling

Deze zomer was haar blik gericht op het Europees Kampioenschap in eigen land. Tijdens dat toernooi groeide ze uit tot een van de belangrijkste speelsters. Aan de hand van Martens walsten de Oranjeleeuwinnen over de tegenstanders heen, aangemoedigd in volle stadions. Dat resulteerde uiteindelijk in een finaleplek waarin Denemarken met 4-2 werd verslagen.

De beste

Lieke Martens werd na het EK uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. In zes wedstrijden wist ze dat toernooi driemaal te scoren en was ze eenmaal aangever.

Fonteintje

In haar geboorteplaats Bergen werd ze uiteraard gehuldigd. De gemeente kleurde massaal oranje voor de komst van de succesvolle buurtgenoot. Uit handen van burgmeester Manon Pelzer ontving ze het Fonteintje, de gemeentelijke onderscheiding voor mensen die een bijzondere bijdrage leveren aan de samenleving in Bergen.

Privéjet

Op een voetbalgala in Monaco kon ze al snel weer de volgende prijs ophalen. Op weg daarnaartoe nam ze plaats in een privéjet naast collega Lionel Messi. In de mondaine badplaats werd ze verkozen tot beste speelster van Europa. Op het podium stond ze, ietwat onwennig, naast de winnaar van de mannen: Cristiano Ronaldo. "Dit is fantastisch, ik ben sprakeloos", glunderde de Limburgse.

FIFA-gala

Na de Europese onderscheiding werd ze ook door wereldvoetbalbond FIFA bejubeld. Bij de The Best FIFA Football Awards in Londen werd ze gekroond tot beste speelster van de wereld. Door sportieve verplichtingen met Oranje kon ze niet aanwezig zijn bij dat moment. De award kreeg ze in plaats daarvan uit handen van Marco van Basten die naar het spelershotel in Groningen kwam met de trofee.
© Twitter/FC Barcelona

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!