Eindelijk weer een Limburgse schaatser op landelijk niveau

© L1
De 22-jarige Guido Maat uit Schimmert maakt zaterdag zijn debuut als landelijk marathonschaatser.
Daarmee keert er na negen jaar een Limburger terug op het hoogste niveau.

Beloften

In 2009 was het profschaatser Jochem Janssen uit Brunssum die afscheid nam van de wedstrijdsport. Zo ver is Maat nog niet. Hij komt voorlopig uit bij de landelijke beloften, het voorportaal voor de marathon bij de heren.

Matig ijs

Maat is lid van de Limburgse Schaatsvrienden en traint op het ijs in Geleen. Dat is niet ideaal want zolang de buiten-schaatsbaan nog niet open is, moet hij het doen met het ijs waar normaal de ijshockeyers op trainen. "Sommige tegenstanders komen uit Heerenveen en kunnen daar naar hartenlust trainen. Ik moet altijd veel reizen om op de baan van Nijmegen of Tilburg te trainen."

Comeback

Guido Maat reed zich vorig seizoen in de kijker en kreeg een uitnodiging om dit seizoen zijn debuut te maken bij de landelijke B-rijders. En daarmee maakt hij een sterke comeback na een lelijke blessure die hem het seizoen 2016-2017 kostte. Door een val liep hij een grote wond op. Hij revalideerde toen zes maanden.
Komende zaterdag staat hij aan de start van de eerste marathon van dit seizoen. Die wordt in Amsterdam gereden op de Jaap Eden IJsbaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!