OM eist hogere straf tegen sekteleider René L.

Het OM eist een half jaar langer celstraf dan voorheen. © iStock
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep drie jaar gevangenisstraf geëist tegen de 75-jarige René L. uit Roggel. Eerder werd hij door de rechtbank in Roermond al veroordeeld tot 30 maanden cel vanwege het stelselmatig mishandelen en bedreigen van volgelingen in zijn 'sekte'.
L. runde jarenlang een kung fu-school, maar manipuleerde daarbij zijn pupillen tot die zich volledig aan hem onderwierpen.

Mishandeling

In 2021 stelde de rechtbank dat de verdachte zich schuldig had gemaakt aan ernstige strafbare feiten met excessief verbaal en fysiek geweld. De strafbare feiten vonden bijna altijd plaats in aanwezigheid van andere leden als een machteloos achtergrondkoor, zo schetste de rechter de situatie. Alle slachtoffers waren op deze manier overgeleverd aan de verdachte die op deze wijze zijn leiderschap afdwong.

Sekte

Meerdere ex-volgelingen deden destijds hun verhaal in de rechtszaal. Ze vertelden hoe ze via kungfu-lessen werden geselecteerd voor een elitegroep, die samenwoonde in een leefgemeenschap. Die groep werd aanvankelijk ervaren als een warm bad, maar kreeg steeds meer trekken van een sekte.
Sociale contacten buiten de groep werden tegengewerkt. De volgelingen kwamen op die manier steeds sterker onder de invloed van René L.\

Bedreigingen en geweld

Leden kregen hoe langer hoe meer te maken met bedreigingen en geweld. Deze handelingen vonden veelal plaats ten overstaan van de groep. De volgelingen melden excessief geweld zoals verwurgingen, zweepslagen en slagen op hun oren met trommelvliesscheuringen tot gevolg. Bovendien zou een lid zijn overgoten met lampenolie en zou René L. haar vervolgens gedreigd hebben in brand te zetten.
Ook spraken de vrouwelijke slachtoffers over stelselmatige seksueel geweld. Maar die verdenking was niet opgenomen in de tenlastelegging wegens gebrek aan bewijs, of feiten die verjaard zouden zijn.
Uitspraak van het hof in Den Bosch is op 15 mei.
Het vonnis van de rechtbank in 2021:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!