Wild zwijn en biggen bij woonwijk Maastricht: 'Houd afstand'

De gemeente heeft enkele wandelpaden afgesloten. © L1 (Sjors Abeling)
In een weiland naast de woonwijk Amby in Maastricht is de afgelopen week een wild zwijn met enkele biggen gespot.
De gemeente heeft voorlopig enkele wandelpaden afgesloten met hekken en linten: "Houd afstand van draad en afzettingen", staat erbij geschreven.

Bos

Ook moeten honden in het gebied aan de lijn blijven. Het zwijn zwerft met haar biggen momenteel in een veld naast de weg Kelten. Vermoedelijk is het dier afkomstig uit het bosgebied onder Meerssen, waar vorig jaar al meerdere wilde zwijnen rondliepen. Wanneer de wandelpaden weer open kunnen, is nog niet bekend. De gemeente verwacht dat het dier, als haar biggen groter zijn, weer terugkeert naar het bos.
Tekst gaat verder onder de kaart.

Afgeschoten

Vorig jaar zijn er in de provincie veel wilde zwijnen afgeschoten. Vooral in Meerssen, waar toen veel overlast door wilde zwijnen was, werden beduidend meer dieren afgeschoten. "Als er veel zwijnen zijn, kun je ze ook makkelijker schieten. Gemiddeld moet je vier tot acht nachten wachten voordat het je lukt om een zwijn te schieten", vertelde Alfred Melissen van de Faunabeheereenheid Limburg begin dit jaar nog. "Een groep zwijnen kan in één jaar tijd van honderd naar driehonderd groeien."
Het wilde zwijn in het weiland bij Amby:

Gevaarlijk

Wilde zwijnen kunnen agressief worden als ze zich opgejaagd voelen of jonge zwijntjes bij zich hebben. Meerdere wandelaars in Meerssen ondervonden dat vorig jaar aan den lijve, zoals Remko Renckens. Hij raakte gewond aan zijn pols en had zeventien hechtingen nodig. Voor hem en zijn dochtertje was het een traumatische ervaring. "Het had impact op ons hele gezin", vertelde hij later.
Bekijk hier het interview met Remko terug:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!