Veel prijzen voor jonge konijnenfokker uit Meijel

Konijnenfokker Martijn van Asten © L1 (Ruud van Broekhoven)
De 18-jarige Martijn van Asten uit Meijel fokt konijnen. En niet onverdienstelijk, want zijn prijzenkast staat al behoorlijk vol.
Leeftijdgenoten zijn veelal in de sportschool te vinden, of aan het gamen. Maar Martijn zit in zijn vrije tijd tussen zijn Hollanders, het konijnenras waarmee hij fokt en al veel prijzen mee heeft gewonnen. Zijn grote droom is het winnen van de Noordshow, de grootste kleindierenshow van Nederland.

Zacht karakter

In het schuurtje achter zijn huis laat hij trots zijn konijnen zien. Vijftig stuks heeft hij er, allemaal van hetzelfde ras. Het oudste konijnenras ter wereld staat bekend om zijn zachte karakter en is populair als huisdier. "Deze is in de prijzen gevallen", zegt hij bij een volwassen exemplaar. "Maar dit jonkie van nog maar vijf weken oud, maar maakt ook al kans." De dieren worden gekeurd op de tekening in de pels. En die zijn volgens Van Asten prima.

Boven de vijftig

Of hij de jongste konijnenfokker is, daar durft Martijn geen weddenschap op te zetten. Veel jonge vakgenoten heeft hij in ieder geval niet: "De meeste fokkers hebben grijze haren en zijn boven de vijftig." Bij Martijn thuis hebben ze een boerenbedrijf met koeien. Ook andere dieren liepen op het erf, maar konijnen ontbraken. Zijn broer kreeg konijnen, maar had er weinig mee. Martijn nam het stokje over en is er nu dagelijks mee bezig. "Je gaat ze voeren, maakt de hokken schoon, verzorgt ze en je hebt contact met de keurmeesters."

Impulsaankoop

Het houden van konijnen kost veel tijd. Dat wordt vaak onderschat, aldus Martijn: "Konijnen worden vaak als impulsaankoop gekocht. Je moet er 365 dagen per jaar voor zorgen, en veel mensen willen dat niet. Ik wel. Ik zorg liever voor mijn konijnen, dan dat ik op vakantie ga."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!