Provinciebestuur over nieuwe opkoopregeling: 'Helpt niet'

Gedeputeerde Léon Faassen © ANP
Gedeputeerde van landelijk gebied Léon Faassen reageert verrast op een mogelijke nieuwe opkoopregeling voor boeren. Daar zou in Den Haag aan worden gewerkt.
Dat werd woensdag bekend na berichtgeving in De Telegraaf.

'Brede regeling'

Demissionair minister Piet Adema zou werken aan nieuwe 'brede regeling' voor boeren die willen stoppen met hun bedrijf. Daarmee wil het kabinet de stikstofuitstoot terugdringen. Het gaat om een plan dat miljarden gaat kosten. Het streven zou zijn een harde sanering van de sector te voorkomen.

Vertrouwen

Gedeputeerde Faassen (BBB) is niet blij met het nieuws: "Zeer verrassend, op z’n zachtst gezegd. Terwijl we toch echt zeer regelmatig in overleg zijn met elkaar. Iedereen heeft het over het belang van gemeenschappelijkheid om tot oplossingen te komen bij de aanpak van dit vraagstuk. Dit soort wederom totaal onaangekondigde berichten helpt dan natuurlijk niet. Ook niet voor het vertrouwen in elkaar. En ik vermoed dat dit niet alleen voor Limburg een verrassing was."
Geruchten over nieuwe uitkoopregelingen kunnen verstorend werken op al lopende procedures. Boeren zouden daardoor kunnen gaan twijfelen en mogelijk wachten of een nieuwe regeling ze meer geld oplevert.

Handtekening

In Limburg hebben 107 boeren aangegeven mogelijk te willen stoppen. Sinds 2021 bestaat die mogelijkheid. Volgens een woordvoerder van de provincie zijn 79 van die aanvragen goedgekeurd. In 22 gevallen zijn de boeren akkoord gegaan met de voorgestelde afkoopsom en hebben ze een handtekening gezet. Die bedrijven gaan definitief stoppen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!