Rioolwater in Geleenbeek door leidingbreuk

De breuk zou ontstaan zijn door afkalving van de oever van de Geleenbeek. © Waterschap Limburg
Door een breuk in een rioolpersleiding in de buurt van Schinnen is afvalwater het omliggende gebied ingestroomd. Volgens Waterschap Limburg is daardoor ook rioolwater in de Geleenbeek terechtgekomen.
De persleiding ligt namelijk in de oever van de Geleenbeek ten zuiden van kasteel Terborgh. De breuk zou ontstaan zijn door afkalving van die oever, waardoor de leiding is verschoven en geknikt. Door een persleiding stroomt afvalwater naar de waterzuivering.

Blijf weg

Wandelaars en recreanten worden opgeroepen weg te blijven van de Geleenbeek. Ook wordt stellig afgeraden om honden te laten zwemmen in de Geleenbeek tussen Schinnen en de monding van de beek in de Maas bij Stevensweert. Er kan volgens het waterschap ook sprake zijn van stank en vissterfte.

Gemalen uitgezet

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) heeft de rioolgemalen in Geleen, Munstergeleen, Puth, Spaubeek en Sweikhuizen uitgezet. Zo stroomt er geen nieuw rioolwater meer in de beschadigde leiding. Het afvalwater bij de gemalen wordt opgevangen en met tankwagens afgevoerd naar andere rioolwaterzuiveringsinstallaties.
Het waterschapsbedrijf en het waterschap proberen breuk snel te repareren om de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden. Hoeveel rioolwater in de Geleenbeek terecht is gekomen is nog niet duidelijk.
De kapotte rioolpersleiding bij de Geleenbeek. © Waterschap Limburg

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!