Da's pech, fiets weg: handhaving gaat strenger controleren

Fietsen in het centrum van Maastricht © Harry van Spanje (via L1-Flickr)
Fietsen die in Maastricht door hun eigenaar niet op de juiste plek zijn gezet, worden voortaan een stuk sneller weggehaald.
Dat meldt De Nieuwe Ster dinsdagmiddag. Foutgeparkeerde fietsen krijgen een etiket met een specifieke tijd, en wie niet binnen 15 minuten - voorheen een uur - zijn of haar fiets heeft weggehaald, heeft hoogstwaarschijnlijk pech.

Per direct

De fiets wordt namelijk na een kwartier weggehaald en naar het fietsendepot gebracht. De maatregel geldt per direct. Volgens de burgemeester moet de nieuwe aanpak ervoor zorgen dat mensen het niet langer riskeren om hun fiets op een 'foute' plek te zetten. Jaarlijks worden er in de hoofdstad zo'n 3000 fietsen weggehaald en naar het depot gebracht.

Weesfietsen

Naast de maatregelen om fietsen sneller weg te halen, worden weesfietsen voortaan gelijk meegenomen. Eerder werd aan dit soort fietsen nog een etiket gehangen, en had de eigenaar twee weken de tijd om de fiets te verplaatsen, maar dat is nu ook verleden tijd.

Tweede maatregel

Het verkorten van de tijd om fietsen weg te halen en naar het depot te brengen, is de tweede maatregel die de gemeente in korte tijd neemt om foutparkeerders aan te pakken. Vanaf 1 januari dit jaar kost het namelijk 50 euro om je fiets in het depot terug te krijgen: voorheen was dat nog de helft, 25 euro. Maastricht is hiermee een van de duurste steden in Nederland. "Vanuit het principe 'de overtreder betaalt' én om een duidelijk signaal af te geven, verhogen we het bedrag. Daarnaast komt dit tegemoet aan de wens van veel mensen in Maastricht die hun fiets wel goed parkeren en/of last hebben van fout geparkeerde fietsen”, liet een woordvoerder destijds weten.
Overigens is het niet voor niks dat fietsen vaak fout worden geparkeerd: veel stallingen zijn vaak overvol. De gemeente liet eerder al weten maatregelen te nemen om het stallen van fietsen beter te organiseren, zoals het plaatsen van extra fietsenstallingen.
Een dilemma in Maastricht: veel foutgeparkeerde fietsen, deels door overvolle stallingen © L1 (Timo Schmid

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!