Huisartsenzorg: 'Het wordt nooit meer zo als vroeger'

Het tekort aan huisartsen wordt steeds nijpender © Istock
Er is geen tekort aan huisartsen, maar wel een tekort aan huisartsen die een eigen praktijk willen runnen. Dus zal de patiënt er aan moeten wennen, dat hij of zij niet altijd bij de eigen huisarts terechtkomt.
Dat is de boodschap van Leo Kliphuis, van zorgorganisatie Cohesie, een samenwerkingsorganisatie van ruim honderd huisartsen in Noord-Limburg. Kliphuis reageert op het eerdere bericht dat er geen opvolgers zijn voor huisartsenpraktijk Groenveld in Venlo. Drie huisartsen gaan daar binnen nu en een jaar met pensioen, de vier die achterblijven willen de praktijk niet overnemen.

Ploeteren

Een van de aanstaande pensionado's, Hans Dirix, kan zich daar wel iets bij voorstellen. "Als praktijkhouder heb je er naast je werk als huisarts tegenwoordig heel veel taken bij. Plus dat de zorg voor de patiënten zelf ook intenser is geworden door bijvoorbeeld de vergrijzing. Ik ben zelf opgelucht als ik per 1 januari aanstaande kan stoppen. De laatste jaren waren ploeteren."

Andere huisarts

Leo Kliphuis zegt dat de patiënten van Medisch Centrum Groenveld zich geen zorgen hoeven te maken. "We gaan het oplossen, we gaan er sowieso voor zorgen dat er huisartsen zijn. Als coöperatie nemen wij tijdelijk het praktijkhouderschap over. Wij doen dan het management en huren waarnemers in, je zult dus niet altijd dezelfde huisarts aantreffen als patiënt. Niet ideaal, maar er is wel continuïteit van zorg."

Werkweek

Een vaste huisarts zal in de nabije toekomst sowieso minder vanzelfsprekend zijn. "Je wilt natuurlijk het liefste huisartsen die een langdurige band met patiënten hebben", zegt Kliphuis. "Maar huisartsen voelen daar om uiteenlopende redenen steeds minder voor. Ze wachten tot de kinderen groter zijn, of willen meer vrijheid bij het inrichten van hun werkweek. Het wordt nooit meer zoals vroeger."

Chronisch zieken

Voor veel mensen zal dat ook geen probleem zijn, verwacht Kliphuis. En voor andere groepen moet er misschien iets apart geregeld worden. "Bijvoorbeeld chronisch zieken en ouderen hebben graag vertrouwd contact met hun huisarts, dat moeten we anders gaan vormgeven. Maar mensen zullen ook minder gebruik moeten gaan maken van de zorg en veel van de zorg wordt digitaal."

Manager

Jelle Peulen heeft als 38-jarige huisarts wel een praktijk overgenomen, in Reuver. "Maar wel samen met mijn compagnon Tom Houben. Hij is verpleegkundige, maar houdt zich vooral bezig met alle randzaken waar je als huisarts niet mee bezig wil zijn. Van het zoeken naar een vervanger voor een zieke tot en met de staat van het gebouw en allerlei andere administratie. Als huisarts kan ik nu 90 procent van mijn tijd ook echt bezig zijn met patiënten. Dat geeft veel rust."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!