Nieuwe IC-ambulance voor ambulancezorg Limburg

De nieuwe MICU die vanaf midden april de weg op gaat © Robert Janssen
De Ambulancezorg Limburg heeft donderdag een nieuwe IC-ambulance gepresenteerd. De mobiele intensive care unit, oftewel MICU vervangt het oude voertuig dat 15 jaar dienst deed.
De nieuwste versie ziet eruit als een kleine vrachtauto, is ruimer van binnen en met de nieuwste technieken ingericht.

Neusje van de zalm

Met de MICU worden patiënten van de IC-afdeling van het ene ziekenhuis overgebracht naar de IC van het andere. In deze nieuwe auto hebben we plaatsen gecreëerd voor extra materieel. En de zuurstof- en persinstallatie is vergroot, zodat we langere afstanden kunnen afleggen." zegt intensivist Jan-Willem Sels van het Maastricht UMC+. Volgens projectleider Fernand Tielens is de nieuwe MICU het neusje van de zalm. "Het is een nieuwe auto met de meeste noviteiten die nu beschikbaar zijn."

Snelheid gewenst

Het verzorgingsgebied van deze ambulance is Limburg en een deel van Brabant. De verwachting is dat de MICU twee à drie keer per week wordt ingezet, net als zijn voorganger. De MICU wordt niet ingezet bij ongelukken, dus meldt deze zich niet bij de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Toch is ook hier snelheid gewenst. "We willen de kwetsbare patiënt zo snel mogelijk en op een betrouwbare manier vervoeren, dat kan met deze MICU." aldus intensivist Sels.

Personeel opleiden

De MICU is donderdag gepresenteerd, maar gaat pas midden april voor het eerst de weg op. Het personeel moet namelijk eerst worden bijgespijkerd, aldus Tielens. "Dat geldt voor de chauffeurs van de ambulancezorg, maar ook voor de mensen van de IC en verpleegkundigen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!