Reliek van Heilige Bernadette Soubirous toert door Limburg

Reliek van de Heilige Bernadette Soubirous in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
Een schrijn met daarin een stukje huid van de heilige Bernadette Soubirous uit Lourdes is begonnen aan een toer door Limburg. De goudkleurige reliekhouder is donderdag aangekomen in Maastricht.
Vanaf maandag wordt de schrijn met de reliek van de heilige Bernadette Soubirous in de provinciehoofdstad tentoongesteld in de Onze Lieve Vrouwekerk.

'Heel bijzonder'

De schrijn is maandag en dinsdag in Maastricht te zien, om daarna verder te trekken. "Woensdag is de schrijn met de reliek in de Munsterkerk in Roermond en donderdag in de kerk in Tienray", vertelt Matheu Bemelmans van het Bisdom Roermond.
Bemelmans is verheugd over het bezoek van de relikwie aan onze provincie. "Heel bijzonder. Dit is nog nooit eerder gebeurd. Een klein stukje van het lichaam van de heilige Bernadette zit in het stuk. Tot een paar jaar geleden werd het alleen in Lourdes bewaard. Nu is het dus een toer aan het maken. Het is al op allerlei plekken geweest en nu dus ook in Nederland."

Miljoenen pelgrims

Bernadette Soubirous (1844 - 1879) was in 1858 een 14-jarige meisje dat in de Zuid-Franse stad Lourdes achttien keer een verschijning van Maria zag. Lourdes groeide daarna uit tot een van de grootste Mariabedevaartoorden ter wereld. Het wordt elk jaar door miljoenen pelgrims bezocht. Bernadette trad enkele jaren na de verschijningen in bij de Zusters van Liefde in het Saint-Gildardklooster in Nevers. Daar overleed ze in 1879.

Heiligverklaring

Sinds 1925 ligt haar lichaam opgebaard in een glazen schrijn in de kloosterkapel. In het kader van het proces tot zalig- en heiligverklaring van Bernadette zijn ook in 1925 enkele relikwieën van haar lichaam genomen en naar Rome gestuurd. Op 8 december 1933 verklaarde paus Pius XI haar heilig.
In Nederland reist de reliekhouder langs alle zeven bisdommen. Elk bisdom heeft een of meer kerken aangewezen voor het bezoek. Op al die plekken worden vieringen, processies en activiteiten rond de reliek georganiseerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!